Nevrijeme u Dalmaciji izazvalo meteorološki tsunami

356

Snažno nevrijeme pogodilo je sinoć Dalmaciju. Vjetar, kiša i grmljavila pogodili su i otok Vis. Na društvenim mrežama kruže snimke munje koja pogađa katamaran u uvali Vis.

Najave za pogoršanje vremena stigle su početkom tjedna, a sinoć je sustav Blitzortung je u srednjem Jadranu u 120 minuta detektirao više od 25 tisuća udara munja.

Takvo pogoršanje nitko nije očekivao. Na nekim lokacijama na obali i otocima nevrijeme je donijelo i pojavu koja se popularno naziva meteorološki tsunami. To su nagle oscilacije razine mora uslijed promjena u tlaku zraka.

VEZANE VIJESTI
VREMENSKA PROGNOZA Sutra 10-ak stupnjeva niže temperature

Najizraženije se ta promjena primjeti na jugu Dalmacije, odnosno u Malostonskom zaljevu gdje je razina mora oscilirala u samo deset minuta blizu dva metra, piše Dalmacija danas. Uslijed izražene oseke brojne brodice ostale su na suhome.

Ovo pogoršanje vremena donijelo je i zahlađenje koje se kreće prema jugu. Prvi put ovog mjeseca temperature su pale ispod 20°C, dok je na otocima i krajnjem jugu i dalje ostalo vrlo toplo sa temperaturama do 28°C. U posljednja 24 sata na obali i otocima palo je 5-15 litara kiše, dok je u Zagori lokalno bilo i do 50 litara oborine.

VEZANE VIJESTI
Veliko nevrijeme pogodilo Glinu, vatrogasci bili na intervencijama

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here