Nijemca zarazila kolegica iz Kine, stotinu Srba od države traži da ih evakuira iz Kine

975
ilustracija

U Njemačkoj je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a pacijent se zarazio nakon kontakta s kolegicom iz Kine, priopćio je u utorak bavarski Zemaljski ured za zdravstvo.

“Pacijent se zarazio prošlog tjedna tijekom seminara na kojem je sudjelovala i jedna kolegica iz Kine”, rekao je Andreas Zapf, direktor bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo.

Oboje djelatnika rade u kompaniji Webasto, koja je specijalizirana za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju.

Kineska kolegica je nekoliko dana uoči internog školovanja doputovala iz Šangaja u sjedište tvrtke u blizini Starnberga u Bavarskoj, a nekoliko dana prije toga je imala kontakt sa svojim roditeljima koji dolaze iz grada Wuhana, u kojem je epidemija koronavirusa i izbila prije nekoliko tjedana.

Bavarska ministrica zdravstva Melanie Huma rekla je kako je zaraženi pacijent, koji se nalazi u karanteni klinike Schwabing u Muenchenu, “dobro”.

Trenutno se istražuje s kim je zaraženi imao kontakt. On je tijekom vikenda imao simptome gripe, ali se u ponedjeljak osjećao bolje te je otišao na posao. Ministarstvo zdravstva pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mjestu i obitelji.

Zasad se radi o jedinom pacijentu u Njemačkoj kod kojeg je dokazan koronavirus.

Zdravstvene vlasti u Bavarskoj trenutno testiraju 40 kolega i članova obitelji, koji su dolazili u kontakt s pacijentom, potvrdili su zdravstveni dužnosnici. “Broj bi još mogao rasti”, kazao je šef odjela za infektivne bolesti Martin Roth.

Direktor bavarskog zemaljskog ureda za zdravstvo Zapf kazao je da se infekcija dogodila “u intervalu u kojem Kineskinja još nije pokazivala nikakve simptome”.

Više od 100 građana Srbije traži od države da ih evakuira iz Kine

Najmanje 100 državljana Srbije traži od srbijanskog veleposlanstva u Pekingu da im, zbog epidemije smrtonosnog koronavirusa, omogući odlazak iz Kine, pišu beogradski mediji.

Virus se ubrzano širi i očekuje se još veći broj zaraženih, poručuju državljani Srbije iz Wuhana, grada koji je središte epidemije.

“Jako je stresno, danima smo u kućama, tu smo najsigurniji, ali ne znamo koliko će ovo trajati, predviđa se mjesecima… Broj zaraženih raste svakog dana u svim gradovima. Zato smo poslali zahtjev srpskom veleposlantvu u Kini da nas evakuira. Samo želimo da se zdravi sigurno vratimo svojima”, rekla je za “Kurir” Snježana Antić (29), jedna iz skupine srbijanskih građana koji se nalaze u Wuhanu i zahtjevaju da se hitno vrate u Srbiju.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, kako tvrdi “Kurir”, pokušava izvući nekolicinu Srba iz Wuhana, u kojem je dosad najviše oboljelih i umrlih od koronavirusa, dok se ostalima, kako navodi list, preporučuje da se sami snađu.

Iz ministarstva je 24. siječnja građanima Srbije koji planiraju putovanje u NR Kinu preporučeno da prate službena priopćenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zdravstvenih vlasti Srbije.

Hina

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime