Kovač i Vrbanović: najvijačke incidente trebamo iskorijeniti, a reprezentacija će uživati u Splitu

209

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač i izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović u utorak su u Splitu izjavili kako navijačke izgrede treba iskorijeniti jer oni narušavaju ugled Hrvatske, te su poručili kako jučerašnji događaj na odmorištu Zir neće omesti napore za normalizaciju stanja u hrvatskom nogometu.

“Svi se moramo suprostaviti tome, jer to nije navijanje, i volio bih da to što prije iskorijenimo. Kao državljaninu Hrvatske krivo mi je i žao što se to događa. To je sramota koju ne smijemo trpjeti”, rekao je Kovač komentirajući jučerašnji incident na odmorištu Zir.

Kovač je istaknuo kako je izaslanstvo HNS-a koje je jučer napadnuto dalo izvješće policiji.

“Rekli smo sve što smo vidjeli i doživjeli”, dodavši da je u skupini napadača bilo desetak osoba.

“Mirno smo sjedili i nikoga nismo izazivali, a druga strana je pokušala izazvati nas”, kazao je izbornik Kovač koji je pokušao ‘smiriti strasti’ komuniciranjem s napadačima.

“Nije bilo jednostavno, ali je dobro završilo. Istina, naš Nikša (Martinac) je dobio nešto malo, a oštećen nam je i automobil. Rekao sam im da se stvari malo smire i da nema razloga da se tučemo”, kazao je Kovač u utorak novinarima u Splitu.

On je sudjelovao u razgovorima izaslanstva HNS-a s vodstvom Hajduka i predstavnicima Gradskog poglavarstva o organizaciji utakmice između reprezentacija Hrvatske i Italije koja će se zbog Uefine kazne igrati na praznom Poljudu 12. lipnja ove godine.

VEZANE VIJESTI
Među novozaraženima u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedno dijete

Zamoljen za komentar demantija ličko-senjske policijske uprave koja je opovrgnula navode da je skupina koja je napala izaslanstvo HNS-a imalo navijačka obilježja Hajduka kao što je to objavljeno na službenoj stranici HNS-a, Kovač je rekao da “ne zna kako je do toga došlo”.

Kovač je podsjetio kako je vozilo skupine koja je napala izaslanstvo HNS-a imalo splitsku registracijsku tablicu, te da su mu u razgovoru s tom skupinom oni rekli da se vraćaju sa utakmice iz Rovinja gdje je Hajduk igrao prijateljsku utakmicu protiv mjesnog kluba.

“I strani mediji pišu o ovom slučaju i sigurno je da to ne baca lijepo svjetlo na nas. Pokušavam biti staložen da našu Hrvatsku, koja je prekrasna država, ne blatimo. Ipak mi gubimo na rejtingu u svijetu i mislim da mi nismo takav narod nego je to jedna manjina”, kazao je Kovač.

Istaknuo je kako je suzbijanje navijačkih nereda nužno ne samo zbog sadašnje generacije nego i budućih naraštaja koji će željeti ići na utakmice bez da se bojazni da će im se nešto neugodno desiti.

Damir Vrbanović je istaknuo kako je vrlo nesretan zbog jučerašnjeg događaja na odmorištu Zir.

“Današnji sastanak u Splitu pokazuje kako i nakon jučerašnjeg incidenta vjerujemo da razgovori i dogovori nemaju alternativu. Mi nećemo zaboraviti jučerašnji incident, ali on neće usmjeriti naše napore”, kazao je Vrbanović.

VEZANE VIJESTI
Od ponoći znatno poskupljuje gorivo

Na upit je li napad na izaslanstvo HNS bio organiziran, Vrbanović je rekao kako on smatra da je to bilo “potpuno spontano” jer su se navijači vraćali sa Hajdukove utakmice iz Rovinja.

“Ovo što se jučer desilo upozorenje je svima nama da smanjimo tenzije i da ne huškamo nikoga ni s jedne ni s druge strane jer će nam se svima obiti o glavu”, poručio je Vrbanović.

Na upit kako komentira reakciju Hajduka na jučerašnji izgred, Vrbanović je kazao da “mora priznati da su se predstavnici Hajduka u prvoj rečenici ispričali i da je njihovo uvjerenje kako se ne radi o pravim navijačima već o huliganima koji su na jedan nekorektan i huliganski način napali vodstvo HNS-a”.

Naglasio je kako “moramo smirivati strasti”, pošto je ono što se jučer dogodilo “suludo jer to može izazvati daljnju eskalaciju problema,” zaključio je Vrbanović.

Niko Kovač također poručio je kako će učiniti sve kako bi hrvatska reprezentacija uživala za vrijeme boravka u Splitu gdje će igrati protiv Italije, dok je izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović najavio mogućnost formiranja fan zona za navijače na dan utakmice protiv ‘Azzurra’ koja će se zbog kazne Uefe igrati na praznom Poljudu 12. lipnja ove godine.

“Drago mi je što naša reprezentacija nakon nekoliko godina dolazi u Split i Dalmaciju. Šteta je što smo kažnjeni igranjem utakmice bez publike, ali učinit ćemo sve da reprezentacija uživa u Splitu”, rekao je Kovač dodavši kako ‘vatreni’ trebaju igrati u “svakom kutku Hrvatske” gdje je to moguće.Izbornik je najavio da će reprezentacija doći u Split 8. lipnja, četiri dana prije odigravanja utakmice protiv Italije, te će cijelo vrijem provesti u gradu i neće ići na neki od otoka.

VEZANE VIJESTI
MAMIĆ Prihodi Dinama bit će "nula"

“Pokušat ćemo se približiti najvijačima te ćemo imati i otvoreni trening. Međutim, mi ne dolazimo u Split na odmor nego na posao”, rekao je Kovač naglasivši kako mu je drago što će se igrati u Splitu i zbog kapetana Darija Srne kojemu je velika čast što opet dolazi u svoj Split.

“Volio bi da nas podržite i da nam date mogućnost da prezentiramo Hrvatsku u najboljem obliku”, poručio je Kovač.

Izvršni predsjednik HNS-a Vrbanović je poručio kako će “tražiti mogućnost da se uoči utakmice protiv Italije organiziraju fan zone za navijače) u gradu.

“Želimo organizirati feštu i veselje koliko je to moguće s obzirom na okolnosti jer svima nam je žao zbog Uefine kazne,”, rekao je Vrbanović nakon sastanka izaslastva HNS-a s vodstvom Hajduka i predstavnicima Gradskog poglavarstva u vezi organizacije utakmice protiv Italije na Poljudu 12. lipnja.

Na upit tko će financirati organiziranje utakmice na praznom Poljudu, Vrbanović je kratko odgovorio: “Sve je riješeno”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here