Njemačka najavila ukidanje kontrole na granicama

Njemačka otvorila granicu s Luksemburgom, ublažava režim na drugima

1173

Njemačka je u subotu otvorila granicu s Luksemburgom te ublažila mjere na nekoliko drugih granica uz najavu da će kontrole biti potpuno ukinute 15. lipnja, javljaju agencije.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je otvaranje njemačko-luksemburške granice kao “važan znak” da se putovanja u Europi vraćaju u normalu.

Maas je to rekao dok je stajao uz luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna na mostu preko rijeke Moselle koji povezuje Njemačku i Luksemburg. Oba su političara nosila maske za lice.

Otvaranje granice označava početak postupnog ukidanja graničnih kontrola koje je u ožujku uvela Njemačka kako bi suzbila pandemiju koronavirusa.

Cilj je “da na kraju Europa postane ono što je bila”, Maas je rekao o slobodnom prelasku granica.

Ovaj postupak ovisit će o napretku u borbi s pandemijom. “Ako se stvari pogoršaju, morat ćemo se vratiti na staro”, upozorio je ministar.

VEZANE VIJESTI
BOŽINOVIĆ Ne puštajte djecu na snijeg

Asselborn je izrazio olakšanje, rekavši da je uvijek smatrao da je zatvaranje granica pogrešno.

“Danas smo pokazali da virus nije pobijedio Schengen i da se Schengen vraća u život”, istaknuo je.

Njemačka od subote postupno smanjuje kontrole na granicama s Austrijom, Švicarskom i Francuskom koje bi, ovisno o razvoju situacije, trebale u potpunosti biti ukinute do 15. lipnja.

Kontrole i zatvaranja uzrokovali su brojne kritike u regiji. Samo osnovni promet bio je dopušten, uključivo za kamione, ljude koji rade s druge strane granice i liječnike.

Kako je najavio u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, Njemačka otvara prvo granicu s Luksemburgom, a potom uskoro i s Danskom o čemu se pregovara.

VEZANE VIJESTI
GLINA Roditelji neće morati platiti vrtić za travanj

Maas je u subotu rekao da će “prekinuti kroz koji dan kontrole s Danskom, a od 15. lipnja više neće biti kontrola na granicama s Francuskom, Austrijom i Švicarskom”.

Maas je ranije najavio da će preporuka građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo biti isprva ukinuta samo za europske zemlje.

„Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu šef njemačke diplomacije.

Za sada opće upozorenje njemačkim građanima traje do 15. lipnja.

Heiko Maas je subotu također pozvao Poljsku i Češku da uskoro u potpunosti otvore granice kako bi se omogućio slobodan protok roba i ljudi.

VEZANE VIJESTI
STOŽER SMŽ Ukupno 32 oboljelih, sedmero u bolnici

“Nadam se da će i granične kontrole koje trenutno provode poljski i češki prijatelji uskoro također biti ukinute”, dodao je.

Poljsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je ranije ovaj tjedan da će produljiti stroge kontrole na granicama do 12. lipnja.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da trenutno nema pregovora s Njemačkom o ukidanju restrikcija na putovanja jer stanje s koronavirusom u toj zemlji nije stabilno kao u nekim drugima.

U Češkoj izvanredno stanje ističe u nedjelju navečer, ali je istaknuto da zabrana ulaska strancima i dalje stoji, osim za one koji imaju stalno boravište u Češkoj, ali oni moraju imati negativni korona test ili ići u 14-odnevnu izolaciju.

Posebne odredbe na snazi su za prekogranične radnike, vozače kamiona, diplomate, ljude na poslovnim putovanjima i studente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here