Njemačkoj prijete prometni kolaps i ogromni valovi

Orkan Sabine stiže u Njemačku

24885
Foto: ilustracija

Meteorološke službe Njemačke upozoravaju na nadolazeću oluju „Sabine“ koja bi zapadni i sjeverni dio Njemačke trebala pogoditi u noći s nedjelje na ponedjeljak, a Njemačka željeznica je građane odvratila od putovanja između nedjelje navečer i utorka.

„Bit će opasno posebno u noći s nedjelje na ponedjeljak kada bi se oluja mogla pretvoriti u orkan s naletima vjetra preko 120 km/h“, rekao je Andreas Friedrich iz Njemačke meteorološke službe.

On je objasnio da će se „Sabine“ kretati od sjeverozapada prema jugoistoku s tima da će najžešće biti pogođeni predjeli oko rijeke Rajne.

Na uzvisinama bi vjetar mogao doseći brzine i do 175 km/h. Meteorolozi upozoravaju na opasnost od grana i crjepova koja bi vjetar mogao nositi.

„Svi predmeti koji se nalaze na slobodnom bi trebali biti učvršćeni“, preporučuje Friedrichs.

Prometne službe računaju s „ogromnim poteškoćama“ i s „kolapsom“ prometa, a Njemačke željeznice građanima preporučuju da planirana putovanja pomaknu na razdoblje nakon utorka.

Putnici koji su već kupili karte iste mogu vratiti uz povrat novca ili zamijeniti.

Vlada najmnogoljudnije njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne–Vestfalije preporučila je školama da u ponedjeljak ne održavaju nastavu.

Grad Hamburg je uveo posebne mjere opreza od poplava koje bi mogli prouzročiti plimni valovi nošeni vjetrom.

 

Izvor: Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here