Nova odluka ministarstva: uskoro se svi oboljeli od SMA liječe spinrazom?

19

Želje i molbe roditelja 12-ero djece oboljele od spinalne mišićne atrofije na respiratoru i 22-oje oboljelih starijih od 18 godina da se i njihova djeca liječe spinrazom uskoro bi se trebale ispuniti.

Naime, Povjerenstvo Ministarstva zdravstva napokon je donijelo odluku o liječenju oboljele djece u te dvije kategorije i dalo zeleno svjetlo za lijek Spinrazu!

No, još se samo čeka formalna odluka HZZO-a. Povjerenstvo Ministarstva zdravstva donijelo je odluku.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak podsjetio je na mišljenje povjerenstva za procjenu učinka lijeka koji tvrde da odrasli bolesnici trebaju dobiti nusinersen (spinrazu), kao i da ga trebaju dobiti djeca na aparatu.

VEZANE VIJESTI
Vili Beroš novi ministar zdravstva?

Ipak, odluku kojim će se lijekom tretirati djeca i stariji oboljeli od spinalne mišićne atrofije donijet će HZZO. Proizvođač lijeka već je podnio zahtjev za izmjenu smjernica prema kojima se lijek ne smije davati odraslima i djeci na respiratoru. Unatoč tome doktor Novak vjeruje da će se uvažiti mišljenje struke koja se zalaže za liječenjem spinrazom.

Padne li odluka na liječenjem spinrazom – troškovi za prvu godinu trebali bi biti oko 150 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI
PISAROVINA UZ JANU Tražimo jednako pravo na liječenje za sve!

Dodajmo da je i prije dvije godine Ministarstvo zdravstva pozvalo sve građane da za troškove liječenja oboljelih od spinalne mišićne atrofije uplaćuju donacije u Fond za skupe lijekove, te su obećali uplatiti preostalu potrebnu svotu za liječnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here