NOVA PRAVILA EU: Digitalni radio u središtu pozornosti na sajmu automobila u Brusselsu

Pravila zahtijevaju da svi radijski prijamnici ugrađeni u nove osobne automobile imaju mogućnost prijema i reprodukcije radijskih usluga putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja.

910

Kreatori mjerodavne politike, nakladnici elektroničkih medija i proizvođači automobila okupili su se 18. siječnja 2019. godine na sajmu automobila u Brusselsu kako bi podigli svijest o novim pravilima Europske unije. Ta pravila zahtijevaju da svi radijski prijamnici ugrađeni u nove osobne automobile imaju mogućnost prijema i reprodukcije radijskih usluga putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja.

Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama (EECC) stupio je na snagu 20. prosinca 2018. godine, a države članice imaju dvije godine od toga datuma da prenesu zakonik u nacionalno zakonodavstvo. EECC navodi da će svaki radijski uređaj ugrađen u novo vozilo namijenjeno za prodaju ili najam u EU morati sadržavati prijamnik koji može primati i reproducirati radijske usluge koje se pružaju putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja. Odluka je potaknuta paneuropskim industrijskim trendom napuštanja prevladavajućeg FM standarda prema digitalnom radiju.

DAB / DAB+ je najšire prihvaćen oblik digitalnog zemaljskog radija u Europi, pokrivenost se brzo širi, a usluge rastu na većini europskih tržišta s posebnim naglaskom na proširenje i poboljšanje pokrivenosti na glavnim automobilskim rutama. Sličan razvoj digitalnog radija odvija se i na tržištima izvan Europske unije. Osim što se usredotočuje na automobile, EECC državama članicama daje mogućnost da uvedu mjere koje zahtijevaju da kućni radijski prijemnici mogu primati digitalne signale.

Karta pokrivenosti DAB+ signalom u RH

Što se tiče Republike Hrvatske, testno odašiljanje digitalnog radija na DAB+ platformi krenulo je 20. studenoga 2017. godine, dok je druga faza testnog odašiljanja s povećanim područjem pokrivanja pokrenuta krajem 2018. godine. Tako je trenutno DAB+ signalom pokriveno približno tri milijuna stanovnika Republike Hrvatske.

Slušatelji kroz DAB+ dobivaju prijem radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj. Tako se trenutno uz pjesme na pojedinim programima prenose nazivi izvođača i naslovnice albuma, a u budućnosti se planiraju i dodatni sadržaji kao što su vijesti, prognoza vremena, te reklame u tekstualnom ili grafičkom obliku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime