Nova pravila u zdravstvu – evo kako se boriti protiv velikog stresa na poslu

351

Nakon godinu dana razmišljanja, sindrom izgaranja na radnome mjestu prepoznat je i evidentiran u priručniku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovaj poremećaj tzv. “burnout syndrome” opisuje se kao stanje prouzročeno kroničnim stresom na poslu. Bit će evidentiran u rangu s prehladama i ostalim zdravstvenim problemima zbog kojih obično posjećujemo liječnika. On će utvrditi simptome i propisati odgovarajuću terapiju, odlučili su stručnjaci WHO-a.

Neki od glavnih znakova ‘burnouta’ su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s probavom, visok krvni tlak, dekoncentriranost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna učinkovitost…

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima te nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako se osoba ne uspijeva opustiti ni na godišinjem odmoru.

VEZANE VIJESTI
Evo što bi se dogodilo kada djeca ne bi gledala TV duže od jednog sata

Sindrom izgaranja na radnome mjestu (burnout syndrome) uvršten je u priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), koji će zdravstveni radnici odsad moći dijagnosticirati kao medicinski poremećaj povezan s poslom što ga pojedinac obavlja. Pojam i pojašnjenje navode se u odjeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili s nezaposlenošću.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posljedicama ističu da bi simptom izgaranja na radnome mjestu trebalo nastojati uočiti na vrijeme kako bi se posljedice pravovremeno spriječile.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here