Nove mjere i preporuke Stožera civilne zaštite SMŽ

Odluke stupaju na snagu danas i traju 14 dana, a ukoliko se situacija promijeni i ukoliko bude potrebe, bit će donijete i restriktivnije mjere

4420

Stožer civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije održao je 1. rujna, nakon svoje 34. sjednice, konferenciju za novinare na kojoj su ustvrdili kako je epidemiološka situacija na području županije povoljna.

Stožer je već ranije izvijestio kako je jedna novooboljela osoba na području županije i to s područja grada Petrinje.

Župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo trenutnim stanjem, a osvrnuo se i na početak nove školske godine.

„Županija se pripremila za održavanje nastave. Svi učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola dobit će zaštitne platnene maske. Riječ je o četiri kompleta maski. Znači, osigurali smo 40 tisuća maski za otprilike devet tisuća učenika te tisuću nastavnika i ostalih djelatnika. Nastava će se odvijati u dvije smjene u školama koje prostorno ne mogu osigurati dovoljno prostora, uglavnom u većim gradovima. U ostalim, područnim školama će se odvijati jednosmjenski rad uz poštivanje svim epidemiološkim mjera koje će se morati poštivati i tijekom prijevoza učenika do škole“.

Predstavljajući nove mjere i preporuke koje je Stožer donio za razdoblje od 14 dana, načelnik Stožera Roman Rosavec, pozvao je na daljnje poštivanje svih mjera i uputa Nacionalnog stožera o držanju fizičke distance, pravilnom nošenju zaštitne maske i dezinfekcije ruku i prostora. Pojasnio je kako zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije u Sisačko-moslavačkoj županiji neće biti ograničenja u broju uzvanika na svadbenim svečanostima ili zatvaranja teretana, dok se svih ostalih preporuka vezanih uz sahrane, sportska natjecanja i druga okupljanja treba strogo pridržavati.

„Najrizičnija skupina u našoj županiji su stariji i nemoćni, stoga dajemo preporuku da se zabrane posjete bolnicama, domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama socijalne skrbi uz mogućnost organizacije dvosmjenskog rada gdje god je to moguće. Budući se nalazimo u vremenu povratka velikog broja naših sugrađana s godišnjih odmora, ovom odlukom daje se preporuka, odnosno obavezno testiranje svih zdravstvenih djelatnika, djelatnika domova umirovljenika i socijalne skrbi da po povratku s godišnjeg odmora obave testiranje na SARS COV-2 virus kako bi spriječili introdukciju u zdravstveni sustav, odnosno u ove ustanove najosjetljivije po pitanju COVID-a 19“.

Rosavec je dodao i kako su preporuke da se ne održavaju sajmovi te da se maturalna putovanja odgode.

Na području nadzora PU sisačko – moslavačke trenutno je 46 osoba pozitivnih na Covid 19, a za 224 osobe određena je mjera samoizolacije, izvijestio je ovom rilikom načelnik ove policijske uprave Luka Pešut. Dodao je kako je jedan policijski djelatnik obolio je od ove zarazne bolesti i on je na kućnom liječenju, a osam je policijskih službenika u samoizolaciji. Tijekom vikenda obavljeno je pet nadzora noćnih klubova i sedam nadzora okupljanja više od 100 osoba, gdje nisu zabilježene mjere kršenja te nije bilo prekršajnog postupanja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije dr. Inoslav Brkić ustvrdio je potvrdio kako su oboljeli većinom povratnici s ljetovanja i kako su se najvećim dijelom zarazili u noćnim klubovima. Zamolio je mlade da povratkom s ljetovanja izbjegavaju odlazak starijim ukućanima, bakama i djedovima, a primijete li simptomeda se jave dežurnom liječniku ili epidemiologu. Na upit novinara potvrdio je da je od bolesti Covid-19 oboljela i zdravstvena djelatnica Doma zdravlja Dvor te da su svi njezini kontakti obrađeni.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak dr. Tomislav Dujmenović izvijestio je kako bolnica uredno funkcionira.  Hospitaliziran je jedan pacijent obolio od koronavirusa, bolnica trenutno raspolaže s 15 ležajeva za oboljele od ove zarazne bolesti, a po potrebi osigurat će i veće smještajne kapacitete te s 11 respiratora.

„Mi smo već ranije donijeli odluku da svi naši djelatnici pri dolasku s godišnjih odmora ispunjavaju upitni listić i na osnovu toga se obavlja testiranje na COVID-19. Isto tako, nastojimo provesti određene aktivnosti da bi održali fizičku distancu između bolesnika koji čekaju na određene preglede. Htio bih uputiti jedan apel da se svi koji dolaze na preglede u bolnicu pridržavaju svog termina. Održali smo jedan sastanak s epidemiolozima kako bi točno odredili vrstu zaštitne opreme pri svakodnevnom radu, pri radu sa suspektnim i zaraženim osobama te da bi tako smanjili broj naših djelatnika koji idu u samoizolaciju“.

Kako bi epidemiološka situacija i dalje bila povoljna, iz Stožera su pozvali stanovnike Sisačko – moslavačke županije da budu odgovorni i pridržavaju se svih preporuka i uputa Nacionalnog stožera, a najavili su da će, ukoliko se situacija promijeni i ukoliko bude potrebe, morati donijeti i restriktivnije mjere.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime