Novi brod stiže u pomoć u potrazi za kapetana Dinu, Francuska je sve bliže pomorcima?

521
Izvor: FB Dino Miškić

Potraga za nestalim pomorcima naglo se ubrzala u posljednja tri dana pretrage. Naime, posebni brod ALP Striker i dalje ‘češlja’ područje gdje je u srijedu dojavljeno da je satelit snimio objekt koji bi veličinom mogao odgovarati izgledu splavi s potonulog broda Bourbon Rhode. ALP Striker trenutačno ima brzinu 9,7 čvorova.

Operacije traganja i spašavanja vodi Francuski regionalni operativni nadzorni i spasilački centar (CROSS) uz pomoć francuske mornarice i punu potporu Bourbona.

Potraga za nestalima

U radu, koji pokriva površinu od 10 tisuća četvornih metara km, uključeno je 12 brodova, kao i francuski i američki zrakoplovi, koji su obavili deset promatračkih letova. Osim toga, pretraga se provodi pomoću satelita. Napominje se da je ovo jedna od najvećih operacija traganja i spašavanja raspoređenih u ovoj regiji Atlantika.

Vlasnik atlantskog potopljenog broda Bourbon Rhode obećava da neće zaustaviti operaciju potrage i spašavanja i pružiti podršku obiteljima spašenih, poginulih i nestalih mornara, od kojih su većina Ukrajinci, javljaju ukrajinski mediji. Brodovlasnik je u bliskom kontaktu s obiteljima mornara. Bourbon je izrazio duboku sućut obiteljima četvero poginulih žrtava tragedije, kao i sedam nestalih ljudi, uključujući šest Ukrajinaca.

VEZANE VIJESTI
JESTE LI GA VIDJELI Policija traži muškarca koji je fizički nasrnuo na 31-godišnjaka

Čim svane nastavlja se potraga za brodom Bourbon Rhode. U potragu bi se, osim brodova, trebali uključiti i avioni američke obalne straže i Francuske. Podsjećamo, ALP Striker, poseban brod koji traži šibenskog kapetana Dinu Miškića i šestoricu pomoraca u noći na ponedjeljak primijetio je dvije signalne rakete. Nakon toga su satelitske snimke uhvatile nešto što oblikom podsjeća na splav. Nestale pomorce traže na području većem od Jadrana, a dodatni problem predstavlja i što se područje u kojem traže splav nalazi u ‘rupi’ uobičajenih trgovačkh ruta pa tuda prolazi manje brodova.

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, potvrdio je jutros Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA - Jeste li vidjeli Aleksandru Milošević? Policija građane moli za pomoć

Ranije je stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević, zapovjednik broda, opisao za Morski.hr je kako izgleda akcija traganja na Atlantiku.

“Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali 99% sam siguran da se koristio onaj s paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kursove brodova u postroju. Same dužine nogu (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke”.

Crowfund kampanja za financiranje potrage

Obitelj i prijatelji kapetana Miškića otvorili su i crowdfund kampanju za financiranje potrage te su dosad skupili više od 53.000 eura.

Ukoliko želite donirati novac za nastavak potrage, možete to učiniti OVDJE.

“U trenutku kada je objavljeno da se potraga obustavlja, nama je to bilo neprihvatljivo. Jer smo već u tom trenutku imali neformalne informacije da su se svi članovi posade ukrcali na splavi”, kazala je Vrljević Šarić.

VEZANE VIJESTI
Unatoč apelu obitelji prekinuta aktivna potraga za pomorcima

“Zato smo se odlučili na pokretanje peticije. Odaziv nas je, malo je reći dirnuo. Radi se o preko 40 tisuća potpisnika peticije. To su ljudi iz puno zemalja i to nam je sve pomoglo da se potraga nastavi”, dodaje.

Na području pretrage trenutačno je noć jer je vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku minus 6 sati. Brod Alp Striker kruži u dijelu Atlantika u kojem su u noći s nedjelje na ponedjeljak uočene dvije signalne rakete. Povezuje ih se s nestankom hrvatskog kapetana Dine Miškića i još šest pomoraca nakon potonuća Bourbon Rhodea. Pozvana su i tri dodatna trgovačka plovila te, za zračnu potporu, zrakoplov Hercules C-130.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here