Svečanim mimohodom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te prigodnim kulturnim programom obilježen je Dan hrvatskih branitelja Sunje i 28. godišnjica napada na Sunju, čime je 1991. godine započeo rat na ovome području.

Dan hrvatskih branitelja Sunje održan je u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sunja, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Sisačko-moslavačke županije te Općine Sunja.

Na inicijativu branitelja Sunje odlukom Općinskog vijeća Općine Sunja,  27. srpanj određen je Danom branitelja Sunje u spomen na sve branitelje koji su u najtežim vremenima za Sunju stali u obranu domovine Hrvatske: “Dan napada kad je srpski agresor u ranim jutarnjim satima granatirao područje općine Sunja gdje su nanešene znatne ljudske i materijalne štete. Tu je bila policijska postaja sa zapovjednikom Davorom Becejem i sa pričuvnim i aktivnim policajcima te mještanima je Sunja obranjena. Sunja nikad nije pala i nikad neće pasti.“ Pune četiri godine Sunja je odolijevala agresoru.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak ovom je prilikom izrazio zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli branitelji Sunje u Domovinskom ratu.

Izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod središnjeg križa na groblju u Sunji.

Ovom prigodom također je upriličena i ceremonijalna vježba koju je izvela Počasno-zaštitna bojna OS RH.

Obilježavanje je nastavljeno tradicionalnim natjecanjem u ribolovu, šahu i belotu, a održani su i memorijalna utrka “Crtom Bojišnice Bobovac-Sunja” te 19. Smotra folklora “Zlatna griva Posavine” u organizaciji KUD-a Sunjanka.

Foto: smz.hr

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime