Obilježena 30. godišnjica akcije “Brđani” u naselju Brđani Cesta

Tužno sjećanje na 14 poginulih pripadnika Gromova

276

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u sunjskom naselju Brđani Cesta započelo je obilježavanje 30. godišnjice akcije Brđani.

Iako slabo naoružani u odnosu na nadmoćnijeg velikosrpskog agresora pripadnici 2. bojne 2. A brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne Marijan Celjak i pripadnike MUP-a, krenuli su u prvi veći protuudar na sisačkom području. Tog 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak-Sunja. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. Gardijske brigade Gromovi: Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno.

Obilježavanje je nastavljeno u Sunji, odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče poginulim Gromovima na željezničkoj postaji.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Ivan Krupec podsjetio je da su na istom mjestu bili prije 30 godina:

“Moram spomenuti jednu temeljnu zadaću, a to je da na mlade naraštaje prenesemo da nastave tradiciju obilježavanja i sjećanja, da se ne zaboravi. Želim poručiti svim napaćenim, ponosnim Sunjanima da se prisjete znaka Gromova, koji predstavlja stisnutu šaku, šaku zajedništva. Budimo zajedno!”

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić podsjetio je da se prije tri desetljeća stvarala hrvatska država, koja je stvorena upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima:

“Danas, 30 godina poslije, rodilo se 30 novih generacija kojima je ta žrtva činjenica, svakodnevna situacija za koju nisu svjesni i nisu je proživjeli. Mi, koji smo bili svjedoci toga, moramo raditi na tome da novim generacijama kažemo sve što se dešavalo tih ratnih godina. Patnju i teret koju je podnio hrvatski čovjek, posebno hrvatski branitelji u tim 1990-im godinama.”

Izaslanik ministra obrane, glavni inspektor Ministarstva obrane i jedan od ratnih zapovjednika 2. gardijske brigade general-pukovnik Drago Matanović i sam je bio sudionik događaja na tom području:

“Domovinski rat je najsjajnije razdoblje hrvatske povijesti. Sloboda koju danas uživamo nije došla sama od sebe. Na tom našem časnom putu do slobode nesebično smo podarili svoje živote i mladost na žrtvenik. Naše poginule suborce nikada nećemo zaboraviti. Zauvijek će živjeti u našim mislima i srcima.”

U ime potpredsjednika Hrvatske vlade i ministra hrvatskih branitelja događaju je nazočio državni tajnik Darko Nekić:

“Kaže naš narod da sjećanje na drage ljude traje dok su živi oni koji ih se sjećaju. To ste svi vi, Gromovi čije su to bile kolege. Najvažnije je da usadimo to sjećanje mladim generacijama koji nisu bili sudionici tog vremena. Važno je da oni znaju što se događalo u Brđanima i Sunji koje je obranila jedna mala skupina hrvatskih branitelja i nije dozvolila da padnu u neprijateljske ruke.”

Na kraju obilježbe održana je zajednička molitva za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime