Obilježena 30. obljetnica proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice

Sjećanje na 12. rujna 1991.

295

Kod spomen-ploče proboja u Hrvatskoj Kostajnici obilježena je 30. obljetnica proboja iz opkoljenog grada.

Dana 12. rujna 1991. u večernjim satima 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru krenuvši u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje, preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica, uz rijeku Unu.

Imamo dužnost I kolektivnu odgovornost da uz sve probleme ostajemo zajedno, naglasio je gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan:

“Uvijek, jer to je ono najmanje što možemo, odati im počast. Nažalost, mnogobrojna su obilježavanja, sve od lipnja do studenoga, ali nećemo odustati. Pogotovo vi mladi, jer vi ste budućnost. Ovo zajedništvo daje nam snagu da bilo kakva prepreka u bilo kakvom projektu, a mnogo ih je, ne može nas spriječiti da stvaramo zajedničku budućnost.”

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak posebno je naglasio važnost trajnog podsjećanja na Domovinski rat: „Važno je da mlađe generacije znaju vrijednosti Domovinskog rata. Ne zbog toga da bi poticali mržnju i osvetu, već zbog toga da bi se međusobno poticali da nikada ne zaboravimo i da uložimo svo znanje i energiju da se zlo više nikada ne ponovi.“

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je da je sloboda stvarana i u Hrvatskoj Kostajnici:

„30 godina je veliko vremensko razdoblje, ali za nas svjedoke vremena, a poglavito za vas obitelji koji ste izgubili svoje najmilije, to vrijeme ne znači ništa. Kao da je bilo jučer i kao da se događa danas. Neizmjerno zahvaljujem što organizirate ove obljetnice u sjećanje na sve naše žrtve, u sjećanje na junačku obranu, a poglavito s ciljem prenošenja na naše mlade generacije koji nikada ne smiju zaboraviti koliku patnju smo kao narod proživjeli.“

Ne smije doći do pogrešne spoznaje da je sloboda darovana, već je krvlju plaćena i žrtvom hrvatskih branitelja i nevinih civilnih žrtava, podsjetio je ministar.

Obilježavanju je između ostalih, nazočio i izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića brigadir Stjepan Žinić. Nakon mise i komemoracije, misno slavlje za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je pater Stjepan Jambrešić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime