Obljetnica velikosrpskog napada na policijsku postaju u Glini 1991.

737

Samo nekoliko sati nakon što je Sabor Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine usvojio Deklaraciju o samostalnosti Republike Hrvatske i prekidu državnopravnih veza s Jugoslavijom, pobunjeni velikosrpski agresori su u Glini izvršili prvu oružanu akciju, napad na policijsku postaju u Glini, sa ciljem nasilnog preuzimanja vlasti i pripajanja toga dijela Hrvatske tzv. srpskoj krajini.

Snažan oružani otpor srpskim paravojnim postrojbama pružili su hrvatski policajci aktivnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko.

VEZANE VIJESTI
Aktualni sat "prepolovljen"

U napadu velikosprkih agresora koji su opkolili policijsku postaju, poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko je policajaca ranjeno, a nakon što su pobunjenici zauzeli postaju, 16 hrvatskih policajaca je zarobljeno i odvedeno u kninski zatvor.

Taj događaj, odnosno 24. obljetnica prvog oružanog otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, obilježit će se u Glini u petak, 26. lipnja, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline.

Položit će se vijenci na grob poginulog Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu te ispred Središnjeg križa na glinskom Trgu bana Josipa Jelačića.

VEZANE VIJESTI
GLINA S gradilišta ukrao kablove, alat i crijevo za vodu

Ispred zgrade glinske Policijske postaje sudionici svečanosti će dočekati sudionike 10. memorijalne atletske utrke “Tomislav Rom”, a potom će nazočiti svetoj misi u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka. Svečani prigodni program će u podne početi u glinskom Hrvatskom domu.

Inače, u napadima srpskih paravojnih postrojba na Glinu 1991. po prvi puta se spominje i Dragan Vasiljkovic poznatiji kao kapetan Dragan, Srbijanac iz Australije koji u vojnom kampu Golubić kraj Knina uspostavlja bazu za obuku specijalnih jedinica. Vasiljković je osmislio i proveo napad na Glinu, a postoji i snimka na kojoj se nalazi pred glinskom Policijskom postajom.

VEZANE VIJESTI
PP VELIKA GORICA: Provedba preventivno represivne akcije na kritičnim mjestima

 

Izvor: Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here