Obnovite gradivo: TV serije koje vrijedi pogledati

Ispunite vrijeme uz kvalitetne serije

1078

Boravak u četiri zida ima i brojne prednosti! Osim što se možete posvetiti sebi i svome domu, urediti sebe i njega, obaviti stvari koje godinama odgađate, možete uživati i u blagodatima malog ekrana. Serije postoje puno desetljeća, a neke ste možda propustili ili pak zaboravili. Donosimo vam pregled serija koje su u svoje vrijeme bile iznimno gledane, zanimljive i utjecale su na razvoj društva na socijalno-psihološkom aspektu.

Sex and the city

Jedna od najpopularnijih svjetskih serija vodi nas u svijet trendsetterica, točnije, u živote četiri fatalne žene iz New Yorka. Inspirirana knjigom novinarke i spisateljice Candance Bushnell, serija “Sex and the City” prikazuje nam životne uspone i padove kolumnistice Carrie Bradshaw i njenih triju prijateljice. Prva epizoda danas kultne serije emitirana je 6. lipnja 1998. godine, a posljednja je prikazana u veljači 2004.

Band of brothers

Riječ je o ratnoj drami s velikim brojem protagonista i različitih priča koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mini-serija temeljena je na ispovijestima sudionika Drugog svjetskog rata, a redatelji su Steven Spielberg i Tom Hanks. Temeljena na istoimenoj knjizi povjesničara Stephena E. Ambrosea, serija prati elitnu postrojbu zračne divizije američke vojske od početnih treninga u SAD-u do kapitulacije Njemačke i kraja rata.

Fargo

Fargo priča priču o malenom gradiću Bemidji u Minnesoti, u kojeg jednoga dana dolazi misteriozni lutalica Lorne Malvo. Malvo za sobom donosi pomutnju, kaos i nasilje, a u središtu svega nalazi se nesigurni prodavač osiguranja Lester Nygaard. Fargo se počeo emitirati 2014. godine i obzirom na popularnost, nije čudo da još uvijek traje.

The wire

Serija je emitirana od 2002. do 2008. godine. Riječ je o kriminalističkoj drami koju je napisao bivši policijski izvjestitelj, a događa se u Baltimoreu i prepuna je likova koji prosipaju mudrosti pa nijedna rečenica nije suvišna. Serija je postavila standarde za modernu televiziju i predstavlja svojevrstan arhiv turbulentnog američkog društva. Vrlo je različita od onoga što većina ljudi prati na televiziji i nećete požaliti ako je pogledate.

The Simpsons

Animirana serija Simpsoni najdulja je emitirana serija u prime timeu u povijesti američkih televizija i najdulja takva humoristična serija pa su postali kulturna institucija. Serija ima ekstremno vjerne i posvećene obožavatelje širom svijeta. Pisana je inteligentno, humor joj je subverzivan i oduševljava svojim duhom. Simpsoni ismijavaju sami sebe i sve oko sebe. Seriju vole i kritičari, a dobila je i mnoga priznanja. Guinnessova knjiga rekorda ima je upisanu kao najdulju animiranu TV seriju u prime time terminu te TV seriju s najviše gostujućih zvijezda. Homer Simpson prepoznat je kao pop ikona, a njegov uzvik nezadovoljstva “D’oh!” ušao je kao službena riječ u rječnik Oxford English dictionary. Simpsoni imaju i zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih. Ukoliko ste seriju propustili zato što je riječ o crtiću, prevarili ste. Humor je uglavnom za odrasle generacije, a nema tematike koju nisu dotaknuli.

Friends

Radnja serije prati šest likova koji žele ostvariti svoje snove u velikom gradu New Yorku i spontano postanu prijatelji za cijeli život. Prikazivala se od 1994. do 2004., a zbog iznimne popularnosti koja ne opada s godinama smatra se jednom od najvažnijih serija svih vremena. Definitivno je obilježila devedesete godine prošlog stoljeća, a uistinu je fascinantna činjenica da je i danas zadržala istu količinu popularnosti kao i u doba kad je nastajala. Prikaz mana kroz humor te prikaz “običnih ljudi”, a ne “savršenih, plastičnih, čovjekolikih bića”, jedna je od činjenica koja je zasigurno privukla toliki broj gledatelja “Prijatelja”.

Twin peaks

Serija je kao mini-serija od osam nastavaka, no zbog enormne popularnosti i velike gledanosti snimanje serije produženo je i na dodatne 22 epizode druge sezone. Radnja započinje rano ujutro, 24. veljače u malom gradiću Twin Peaks. Drvosječa Pete Martell na obali rijeke otkriva leš čvrsto zamotan u plastiku. Nakon dolaska lokalnog šerifa Harryja S. Trumana, njegovih pomoćnika i dr. Willa Haywarda svi zajedno otkrivaju da je riječ o lokalnoj djevojci Lauri Palmer – simbolu čistoće i nevinosti njihove male zajednice. Radnja je puna preokreta i neočekivanih situacija koje će vas teško odvojiti od ekrana. Serija je nedavno izbacila i treću sezone, ali klasik ostaje klasik.

Seinfeld

Volite li komediju, po mnogima najbolja serija svih vremena kao stvorena je za vas. Emitirana je od ljeta 1989. do proljeća 1998. godine u ukupno devet sezona. Mnoge od njegovih poštapalica su ušle u leksikon popularne kulture.
Radnja se uglavnom odigrava u stambenoj četvrti njujorškog Upper West Sidea te su glavni junaci Jerryjevi prijatelji i poznanici. Poput Simpsona, ne postoje situacije koje nisu opisane u njoj. Stvorena je iz ničega i govori o ničemu.

Game of thrones

Veliki broj epizoda sniman je u Hrvatskoj na atraktivnim lokacijama u Dubrovniku i okolici. Igra prijestolja je visokobudžetni, vizualno atraktivan spektakl koji će vas oduševiti i uvući u izmišljeni svijet. Riječ je o adaptaciji romana Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina.
Ono što seriju čini drugačijom od ostalih prekrasni su pejzaži stvoreni pomoću računalne tehnologije. Valja napomenuti kako je serija stvorila veliku vojsku fanova širom svijeta koji su uglavnom razočarani krajem cijele priče, no obzirom na broj sezona, to je zanemarivo. A uostalom, tko kaže da ćete biti razočarani i vi?

Breaking bad

Riječ je o televizijskom remek-djelu ispričanom kroz pet fenomenalnih sezona. Serija je savršena od početka do kraja. Iako je kritika seriju prepoznala od samog početka emitiranja, publiku je ipak stjecala postepeno. Kako se radnja razvijala, tako je seriju pratilo sve više gledatelja, da bi petom sezonom oborila mnoge rekorde i postala jedna od najgledanijih TV serija u povijesti.
Završetak serije, koja prati podcijenjenog profesora kemije koji u svojim srednjim godina saznaje da ima rak, ostavlja veliku prazninu na televizijskom nebu koja će teško biti popunjena u skorije vrijeme.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime