Od sutra škole diljem Hrvatske počinju sa štrajkom

776

Propao je proces mirenja između između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, a nastavljen je u srijedu. Kazao je to nakon sastanka sindikalist Mihalinec najavivši kako učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk.

Od sutra su u štrajku osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. Štrajk će se odvijati diljem zemlje i trajat će cijeli dan. Roditeljima je Mihalinec poručio kako ovo nije štrajk ni protiv njih ni njihove djece te zatražio od njih da ih podrže.

Dodao je kako njihova vlada neće biti oštećena tim štrajkom te kako će štrajk trajati do daljnjeg odnosno dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno”, kazao je.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK U ŠKOLAMA Sutra nema nastave u četiri županije!

Rekao je kako im je ponuđeno povećanje od 2 posto na dodatak sada i još 2 posto u lipnju, što njima nije dovoljno.

“Ako ministrica Divjak nije vlada, što je ona”, upitao je i dodao kako su razgovarali s njom i s premijerom te kako se danas činilo kao da tih razgovora uopće nije bilo.

“Apeliram na roditelje da imaju razumjevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj”, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

VEZANE VIJESTI
PROSVJED PROSVJETARA Provjerite koje županije sutra štrajkaju!

Raniji pregovori

Ranije je ovaj tjedan ministar rada Josip Aladrović novinarima izjavio da se u dogovoru sa sindikatima mirenje nastavlja u srijedu, 9. listopada.

Tada je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao kako su sindikati u konstruktivnom dijalogu prihvatili prijedlog Vlade o nastavku mirenja, te najavio da će u srijedu biti poznato hoće li se 10. listopada održati najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama.

“Ako mirenje završi uspješno, zaustavljamo naše prosvjedne i štrajkaške aktivnosti. U suprotnom obavijestit ćemo javnost o modalitetima i načinu štrajka”, najavio je Mihalinec.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK PROSVJETARA Štrajk se sutra nastavlja u ove tri županije

Sindikati su prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, već u procesu mirenja mogu razgovorati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da će hrvatska javnost biti na vrijeme obaviještena o rješavanja problema plaća prosvjetnih radnika.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here