Održana 3. Buševska štruklijada

1534

Obilježavanje Ivanja u Buševcu i ove je godine započelo Buševskom štruklijadom koja je na druženje izmamila brojne znatiželjne sugrađane iz okolnih mjesta, ali i daljnjih županija. Manifestacija je to na kojoj su se birale najbolje, “Prve štrukle Buševca”.

Treću po redu Buševsku štruklijadu i ove je godine organiziralo Društvo žena Buševec.
“Želja nam je očuvati tradiciju kako bi se naši najmlađi s njom upoznali, a naši stariji sugrađani prisjetili kako je to nekad bilo. Mi žene se jednostavno ne damo, povećale smo i broj članica, priključile su nam se i naše najmlađe, maloljetne članice, pa nas sada ima čak 115”, ponosno je istaknula Lidija Rožić, predsjednica Društva žena Buševec, društva koje djeluje od 1999. godine.

Osim organizacijom najukusnije manifestacije u ovim krajevima, nadaleko poznate Buševska štruklijade, žene se bave i drugim aktivnostima, od kojih je Lidija posebno istaknula humanitarni rad i pomoć sugrađanima slabijeg imovinskog statusa.


Natjecateljice, sve mahom žene, pripremile su pun stol štrukli raznih vrsta, slatke, slane, kuhane, pečene, u kombinaciji s višnjama i tako žiriju zadale slatke brige. Ipak, najbolje štrukle je prema ocjenama iskusnog žirija, kojeg je činilo pet žena iz Udruge Hrvatskih seoskih žena, ispekla Irena Išek iz Kluba žena Pokupsko.

“Prošle godine osvojila sam drugo mjesto, a danas zaista nisam očekivala pobjedu. Osim domaćeg sira i vrhnja za pripremu štrukli najvažnije je da ih radite sa srcem”, poručila je Irena.


A koji su to kriteriji presudili otkrila nam je Katica Jerleković, predsjednica Udruge uzornih hrvatskih seoskih žena:
“Gledale smo okus, nadjev i oblik štrukle, ali najvažnije je da su štrukle natjecateljice radile sa srcem. Sve štrukle bile u izuzetno ukusne, presudile su nijanse. Moram istaknuti da mi je, kao predsjednici Udruge uzornih hrvatskih seoskih žena, velika čast biti dio žirija 3. Buševske štruklijade. Ovakvih manifestacija koje čuvaju našu tradiciju trebalo bi biti više”, istaknula je Katica.


Osim štrukli, na Buševskoj štruklijadi mogli su se probati i ostali ukusni specijaliteti, poput gibanice, kotlovine i gulaša, a uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji su mogli sudjelovati i u tradicionalnim igrama, poput zabijanja čavala, vožnje u tačkama, rulanju kukuruza, te neizostavnom piljenju drva, a za najmlađe posjetitelje bilo je organizirano i skakanje u vrećama.


Najbolja u zabijanju čavala bila je Renata Golubić iz Udruge žena Kravarsko koja je doslovno pomela mušku konkurenciju “čavle sam naučila zabijati doma, a za ovo natjecanje se nisam pripremala, niti se nadala pobjedi”.

Najbolji u vožnji u tačkama bili su Željko Brajković i najuzornija hrvatska seoska žena Renata Bedeković: “sudjelovala sam u vožnji tačkama i zajedno sa gospodinom Željkom, kojeg zapravo i ne poznajem, pobijedila! Ova organizacija, atmosfera, vraćanje u povijest naših tradicionalnih igara zaista me izuzetno, izuzetno veseli! Danas sam ovdje na poziv Lidije Rožić, predsjednice Udruge žena, zaista jedne vrlo ambiciozne, vrijedne, marljive i poduzetne predsjednice, kojoj i ovim putem čestitam na organizaciji. Također sam danas bila i dio žirija koji je ocjenjivao štrukle, koje su zaista sve odreda ukusne”, rekla je Renata.

Najbolji u rulanju kukuruza bio je Stjepan Rožanković, u piljenju drva Igor Kos i Nikola Rožić, a u skakanju u vreći David Kranjčević. Kako uz bogatu gastronomsku ponudu i tradicionalne igre posjetiteljima ne bi nedostajalo pjesme i plesa, pobrinuo se Lotos bend.

Iako tek treća, Buševska štruklijada nadaleko je poznata kao najukusnija manifestacija, a osim brojnih sugrađana prisustvovalo joj je i desetak udruga žena koje su došle podržati svoje žene Buševca.


Buševska štruklijada tako je tradicionalno okupila zaljubljenike u domaće mirise i okuse, željne tradicije i zajedništva, druženja i veselja, a s obzirom na odličan odaziv posjetitelja koji su prepoznali potrebu da se tradicije barem na jedan dan prisjete stariji među nama, a mladi upoznaju s običajima i okusima svog kraja, jedva čekamo vidjeti što žene Buševca pripremaju za sljedeću, 4. Buševsku štruklijada.

AUDIO VIJEST

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here