Grad Petrinja danas je u svom gradskom parku ugostio 24 učeničke zadruge s područja Sisačko-moslavačke županije, a razlog tome je tradicionalna, 30. po redu, Smotra učeničkih zadruga.

U Hrvatskoj djeluju ukupno 542 učeničke zadruge, od kojih ih čak 30 djeluje na području Sisačko-moslavačke županije, rekla je Blanka Horvat tajnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva:

“Učeničko zadrugarstvo je u Hrvatskoj u posljednjih deset godina u velikom porastu. Primjerice, prije 11 godina u Hrvatskoj je bilo svega 126 učeničkih zadruga, a danas ih imamo 542, to je zaista ogroman porast, porast koji je vidljiv i ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jako sam iznenađena jer na ovom području djeluje 30 zadruga koje rade izuzetno kvalitetno i kreativno.”

Domaćin ovogodišnje Smotre je petrinjska Srednja škola, a iznimno ponosan na to je ravnatelj Milan Orlić:

“Danas su u Parku održava 30. Smotra učeničkih zadruga Sisačko-moslavačke županije, a kada nešto ima ovoliko dugačku tradiciju održavanja, onda je to zaista prikaz kvalitete i dugotrajnosti. Od 30 zadruga u našoj županiji danas su ovdje prisutne 24, od čega su tri zadruge iz srednje i 21 zadruga iz osnovne škole. Naša škola je domaćin ovogodišnje Smotre, što smo i priželjkivali, jer smo željeli ugostiti učenike i njihove mentore u naš divan park. Zaista smo ponosni biti dio manifestacije koja promovira ono što naši učenici u županiji vrijedno i s puno truda rade.”

Tema ovogodišnjeg tzv. Županijskog stola je ‘Moj zavičaj’, o čemu je više rekao voditelj domaćinske zadruge Bratovština Drago Franić:

“Tema ovogodišnjeg Županijskog stola je ‘Moj zavičaj’. Naime, svaka učenička zadruga donese suvenir koji predstavlja specifičnost mikro zavičaja, koji se onda tematski složi na ovaj naš stol kojim želimo pokazati bogatstvo naše županije. Stol će biti izložen na Državnoj smotri koja će se održavati u listopadu u Vinkovcima.”

Domaćinska zadruga, zadruga Bratovština predstavila se mnoštvom ukrasnih i uporabnih predmeta koje sami izrađuju i prodaju, a o čemu je više rekla učenica Ema Komazec koja ponosno ističe kako tradicija zadrugarstva u Srednjoj školi Petrinja postoji još od 1982. godine:

“Naša Zadruga osnovana je 1982. godine, a danas u sklopu nje imamo pet sekcija; voćnu, cvjećarsko-aranžersku, likovnu i umjetničku sekciju te prehrambeno-tehnološku sekciju. Naši proizvodi su kuhani kravlji sir, jabučni ocat, jabučno vino, čips od jabuke, pekmez od šljiva, a sve ove proizvode također i prodajemo. Sve proizvode koje napravimo u praktikumu građani i inače mogu kupiti u našoj školi svakog radnog dana u ‘Šarenom dućanu’.”

Svojim se šarenim uporabnim umjetninama posebno istakao štand učeničke zadruge ‘Jabukovac’ iz Osnovne škole Jabukovac. Što su sve vrijedni učenici pripremili, ali i koliko dugo Zadruga djeluje ispričala nam je voditeljica Zadruge Martina Čudina Olah:

“Naša zadruga djeluje još od 1956. godine, a danas broji 37 članova, što je oko pola učenika naše škole kojih je ukupno 68. U sklopu Zadruge imamo četiri sekcije; likovno- kreativnu od 1.-4. razreda, ekološko-cvjećarsku, eko-deko te likovno-kreativnu o 5.-8. razreda. Kao škola njegujemo ekološku svijest kod djece i nastojimo reciklirati materijal tako da svake godine radimo nešto od recikliranog materijala. Ove godine smo reciklirali kutije za cipele, kartone, stiropor i materijale koje su djeca donijela od kuće te se predstavili ‘patchwork’ tehnikom slikanja krpicama”, rekla je voditeljica Martina te dodala kako je prezadovoljna prodajom izloženih ukrasnih predmeta, jer, i sami smo bili svjedoci, nije bilo prolaznika koji nije upitao kako su izradili svoje unikatne ukrase i kupio ponešto. Zarađen novac uložit će u kupnju materijala kojima će učenici nastaviti svoj kreativni rad.

Do sljedećeg štanda vodio nas je miris i to miris kamilice! Za ukusne keksiće, sapune i kreme, ali i svježe pušleke kamilice zaslužni su mališani iz OŠ Banova Jaruga čija je zadruga Banovljansko proljeće predstavila proizvode od kamilice koje su sami izradili.

Među mnoštvom divnih i kreativnih ukrasnih i uporabnih predmeta, članovi Povjerenstva imali su jako težak zadatak, međutim, odlučili su kako na Državnu smotru u Vinkovce krajem listopada idu:

  1. Učenička zadruga Sunce – Prva OŠ Petrinja
  2. Učenička zadruga Sela -OŠ Sela
  3. Učenička zadruga Jabukovac- OŠ Jabukovac
  4. Učenička zadruga Komarci – OŠ Komarevo
  5. Učenička zadruga Novljanski ogrc – OŠ Novska

Županijski stol – domaćinska zadruga, zadruga Bratovština, SŠ Petrinja.

AUDIO VIJEST

VEZANE VIJESTI
Petrinjski gimnazijalci koji su bili u Padovi u kućnoj izolaciji
Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here