Košnjom zaraslih livada na Odranskom polju na tradicionalan način – ručnom kosom otpočela je manifestacija „Kosci za kosce“ koja za cilj ima ukazati na važnost očuvanja livada kao prirodnog staništa ptice kosac.

 
Manifestaciju već osmu godinu zaredom organizira Javna ustanova „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije, u mjestu Selce u općini Orle, kako bi educirala lokalno stanovništvo o načinu i terminu košnje koje odgovara toj ugroženoj vrsti. Naime, ptica kosac, koja je proglašena jednom od najugroženijih ptica Europe, specifična je po tome da se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Stoga uz zarastanje livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja, ispaša i krivolov.

VEZANE VIJESTI
Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom COVID-19

 
„U ovo vrijeme mladi ptići već stasaju, kako bi se krajem kolovoza i u rujnu pripremali na put za Afriku. Ptici kosac za gniježđenje i za podizanje mladih je potrebna visoka trava na poplavnim područjima kao što je rijeka Odra. Da nije bilo tradicionalnog načina košnje i života na hrvatskom selu, ne bi bila tako bogata biološka raznolikost“, rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović. Također, dodala je da je u posljednje tri godine zabilježen porast broja pjevajućih mužjaka – tako ih je ove godine izbrojano čak 45 na ovom području.

VEZANE VIJESTI
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ukupno je 118 osoba pozitivno na koronavirus

 
U košnji su se okušali članovi lokalnih KUD-ova, ali i stariji mještani, a najviše umijeća i znanja u čistoći otkosa, brzini i vještini košnje u ženskoj kategoriji pokazala je Dragica Radmilović, a u muškoj Ivan Margušić. Kako se nekada kosilo isprobali su i gosti, među njima i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, načelnik Općine Orle Ivan Petko te pročelnik Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije Ivica Bošnjak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here