Omega 3 i vitamini grupe B poboljšavaju pamćenje starijih osoba

651

Međunarodni tim znanstvenika nedavno je dokazao da koktel omega 3 masnih kiselina i vitamina grupe B kod pacijenata treće životne dobi utječe na poboljšanje njihova pamćenja i kognitivnih funkcija.

I ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija.

Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina grupe B u procesu usporavanja starenja mozga i sprečavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje je otkrilo da grupa vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, tempehu, grahu, kvascu i melasi pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici potiče učinak vitamina B, čineći na taj način iznimno koristan ‘koktel’ za mozak, piše list Le Parisien.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s “blažim kognitivnim problemima” koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije. Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba.
Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnome testu da bi se izmjerila razina dviju omega 3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju. Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo.
Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega 3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija. No kod osoba koje su imale visoku količinu omega 3, uz dodatak vitamina B kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane.
Istraživanje je temelj za daljnja istraživanja o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega 3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od “blažih kognitivnih poteškoća”, a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove bolesti.
PRIRODNI IZVORI OMEGA 3 MASNIH KISELINA:
-plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni),
-riba iz hladnih mora (haringa, losos),
-alge, zooplankton
-plodovi mora
-sjemenke i orašasti plodovi ( orasi)
omega-3-foods
 
PRIRODNI IZVOR B VITAMINA:
-cjelovite žitarice,
-mahunarke,
-zeleno lisnato povrće ( kelj, poriluk)
-banane, smokve
-sjemenke i orasi
-morske alge (posebno nori i wakame)
-jaja
-piletina
-mliječni proizvodi
846a47ba6392ddaf7156a8fa8abb1e0b_content_xl
Izvor: Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime