Općina Majur proslavila svoj Dan

502

Najmanja općina na području Sisačko-moslavačke županije, općina Majur proslavila je svoj dan. Od posljednjeg popisa stanovništva općina je prepolovljena za trećinu stanovnika što vodi i do velikih problema s kojima se suočavaju. Unatoč svim problemima, načelnica Klementina Karanović nabrojala je načine kojima građanima olakšavaju životne uvjete:

“Danas u provedbi imamo ukupno provedbi 4 projekta od 12 milijuna kuna. Uspjeli smo iz tih sredstava otvoriti 14 radnih mjesta, do kraja godine očekujemo još dva projekta. Tako da bi do kraja godine taj iznos iznosio 15 milijuna kuna”.

Općina Majur jedna je od najuspješnijih općina po povlačenju europskih sredstava. Načelnica Karanović sredstvima iz EU fondova nastoji svoju općinu obogatiti novim radnim mjestima:

“Izrazito smo ponosni na dva projekta – to je rekonstrukcija vatrogasnog doma i obnova stare škole u Majuru. Pomažemo starijima i nemoćnim kroz program Zaželi, odnosno imamo projekt za nezaposlene “Znanjem do nove šanse”, a uskoro očekujemo potpisivanje još jednog ugovora. Također očekujemo potpis ugovora za izgradnju vodovoda u naseljima Velikom i Malom Krčevu”.

Stanovnicima općine Majur njihov dan čestitao je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. Nije krio da bi suradnja između županije i općina mogla biti i bolja:

VEZANE VIJESTI
Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području

“Ima tu i određenih stvari gdje bi mogli možda još i više surađivati. Međutim, ono što kao županijska uprava radimo je obnova vatrogasnog doma DVD-a Majur. Jedan je to od  najvećih projekata. Tu je još nekoliko projekata koje je ova općina uspjela dobiti iz fondova Europske unije, a mi im kroz kapitalne pomoći pomažemo sve projekte, kroz socijalne programe. Kroz naš program poticanja i sufinanciranja mladih na brojne obitelji, također kroz neke programe socijalne gdje je uključena i općina Majur”.

Dan općine Majur zajedno sa stanovnicima je obilježila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Za načelnicu Karanović imala je samo riječi hvale:

VEZANE VIJESTI
Petir zaštitila interese hrvatskih poljoprivrednika

“Klementina Karanović i njen način rada trebao bi biti primjer svim čelnicima lokalne samouprave ali i svim političarima kako se zauzeto, radišno, časno i moralno obavlja politička dužnost u službi vlastitih građana i u službi boljitka vlastitog kraja”.

Suradnju s općinom Majur Petir je ocjenila jako dobrom, te je istaknula da je na inicijativu načelnice općine Majur te drugih načelnika i načelnica iz ratom stradalih područja uložila amandmane na buduću zajedničku poljoprivrednu politiku kojima se želi:

“Ugraditi povlastice i posebne potpore za ratom stradala područja i za poljoprivrednike koji posluju na tim područjima. Drago mi je da je Odbor za poljoprivredu to prihvatio, a vjerujem da će novi saziv Parlamenta to usvojiti na plenarnoj sjednici. Također, uveli smo potpore za mlade poljoprivrednike, za otvaranje poljoprivrednog novog biznisa koji se penju s 50 na 100 tisuća eura, ali i potpore za nove poljoprivrednike gdje vidimo upravo prostor za zapošljavanje hrvatskih branitelja”.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Majur održana je misa u kapeli svetog Mihaela, te je položen vijenac i zapaljena svijeća kod spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata pokraj zgrade općine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here