VIDEO – Općinsko vijeće Dvora izmijenilo Prostorni plan, oporba napustila sjednicu

777

Općinsko je vijeće Općine Dvor 27. ožujka, na svojoj 8. sjednici, glasovima devet vijećnika vladajuće većine, donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana kojoj je prethodila burna rasprava, odbijanje oporbenih amandmana i napuštanje sjednice od strane oporbenih vijećnika.

Naime, dio oporbenih vijećnika je dan uoči sjednice na konferenciji za novinare u Petrinji izrazio bojazan kako se izmjenama Prostornog plana omogućuje da se na Trgovskoj gori u Dvoru skladišti nuklearni i radioaktivni otpad. Potporu u njihovim nastojanjima da to spriječe dao im je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je u više navrata upozoravao na štetne posljedice jednog takvog odlagališta na čitavo područje Pounja i Banovine. Nezavisni vijećnik Branislav Joka tom je prilikom pobrojao sve stavke Prostornog plana koje smatraju spornima. Na njegovo donošenje pokušali su utjecati i na sjednici podnošenjem tri amandmana koje su vladajući odbili, a pet oporbenih vijećnika je potom napustilo sjednicu. Joka je nakon napuštanja sjednice izjavio kako ovim izmjenama Prostornog plana vladajući na „mala vrata“ žele uvući nuklearni otpad u Općinu Dvor.

 

„Opozicija je kompletno napustila sjednicu današnjeg Općinskog vijeća iz razloga što smo podnijeli tri amandmana koji se odnose na druge izmjene Prostornog plana Općine Dvor. Međutim, vladajući, SDSS i HDZ,  nisu prihvatili niti jedan amandman. Prema tome, jasno da vladajući žele na „mala vrata“ uvući nuklearni otpad u općinu Dvor, mimo volje ovog naroda, i ne samo ovog naroda, nego čitave regije, susjedne Bosne i Hercegovine, kao i unutrašnjosti Hrvatske“, kazao je Joka.

VEZANE VIJESTI
Konstituirano Gospodarsko-socijalno vijeće SMŽ

Nakon napuštanja sjednice pet vijećnika, Branislava Joke, Željka Slavulja, Milana Ćalića i Davora Stanića te Marka Tepšića, koji je sjednicu napustio ranije, općinski načelnik Nikola Arbutina je u nastavku sjednice demantirao oporbene navode objašnjavajući kako se izmjene i dopune donose zbog usklađivanja sa zakonima i županijskim dokumentima kao i zbog infrastrukturnih potreba Općine.

„Ovo danas usvajanje Prostornog plana omogućuje, kako pravnim subjektima, tako i svim građanima općine Dvor pa i samoj Općini da možemo dalje raditi normalno, u sladu sa zakonima. Zato vas pozivam da usvojite druge izmjene Prostornog plana. Općine Dvor se, po gorućem pitanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području općine Dvor, bori na isti način kao i svi ostali, da pokušamo dodatno zaštititi rijeku Unu. Ona je već zaštićena Naturom 2000, sliv rijeke Une i sliv rijeke Žirovac, znači  predviđamo i dodatnu zaštitu, a pokrenuta je i inicijativa Sisačko – moslavačke županije za zaštitu Zrinske gore. To su oni instrumenti koje mi imamo u svojim rukama i na zakoniti, legalan i legitiman način pokušavamo taj problem riješiti. Taj problem u općini Dvor nitko ne želi i svi smo protiv toga, ali država nam ga je nametnula. I ova odluka koja stoji u državnom Prostornom planu je čista politička odluka s kojom se, nažalost, mi moramo nositi u tri saziva Općinskog vijeća“, rekao je Arbutina i dodao kako su se u Općini Dvor svi već ranije izjasnili po tom pitanju.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Potpivanje ugovora za zakup lovišta u SMŽ

„U općini Dvor su se svi, na legalan i legitiman, svi izjasnili, od članova Općinskog vijeća gdje je jednoglasno donesen zaključak da smo svi protiv nuklearnog otpada, uključili smo građene putem zborova građana mjesnih odbora i građani su mogli pitati one koji tu ideju proturaju i mogli su izjasniti svoj stan po tom pitanju. Svih devet mjesnih odbora su se izjasnili. Mi smo to sve uputili na nadležne institucije i kroz daljnje postupke donošenje programa, koji su vezani za ovu proceduru, mi sudjelujemo iznošenjem primjedbi, prijedloga i osporavanja, a vidjet ćemo koliko ćemo u tome uspjeti. Ali, ponavljam, u općini Dvor nitko nije za ovu ideju“, zaključio je Arbutina.

Iako oporba smatra kako je donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana „početak kraja“, kako je taj prijedlog pravno zakamufliran te da se sve prebacuje na višu razinu, Županiju i državu, o čemu su govorili i na konferenciji za novinare uoči sjednice, općinski su vijećnici u konačnici donijeli novi Prostorni plan s devet glasova za.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here