VIDEO – Općinsko vijeće Dvora izmijenilo Prostorni plan, oporba napustila sjednicu

811

Općinsko je vijeće Općine Dvor 27. ožujka, na svojoj 8. sjednici, glasovima devet vijećnika vladajuće većine, donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana kojoj je prethodila burna rasprava, odbijanje oporbenih amandmana i napuštanje sjednice od strane oporbenih vijećnika.

Naime, dio oporbenih vijećnika je dan uoči sjednice na konferenciji za novinare u Petrinji izrazio bojazan kako se izmjenama Prostornog plana omogućuje da se na Trgovskoj gori u Dvoru skladišti nuklearni i radioaktivni otpad. Potporu u njihovim nastojanjima da to spriječe dao im je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je u više navrata upozoravao na štetne posljedice jednog takvog odlagališta na čitavo područje Pounja i Banovine. Nezavisni vijećnik Branislav Joka tom je prilikom pobrojao sve stavke Prostornog plana koje smatraju spornima. Na njegovo donošenje pokušali su utjecati i na sjednici podnošenjem tri amandmana koje su vladajući odbili, a pet oporbenih vijećnika je potom napustilo sjednicu. Joka je nakon napuštanja sjednice izjavio kako ovim izmjenama Prostornog plana vladajući na „mala vrata“ žele uvući nuklearni otpad u Općinu Dvor.

VEZANE VIJESTI
2. Županijski pleter oduševio bogatim programom

 

„Opozicija je kompletno napustila sjednicu današnjeg Općinskog vijeća iz razloga što smo podnijeli tri amandmana koji se odnose na druge izmjene Prostornog plana Općine Dvor. Međutim, vladajući, SDSS i HDZ,  nisu prihvatili niti jedan amandman. Prema tome, jasno da vladajući žele na „mala vrata“ uvući nuklearni otpad u općinu Dvor, mimo volje ovog naroda, i ne samo ovog naroda, nego čitave regije, susjedne Bosne i Hercegovine, kao i unutrašnjosti Hrvatske“, kazao je Joka.

Nakon napuštanja sjednice pet vijećnika, Branislava Joke, Željka Slavulja, Milana Ćalića i Davora Stanića te Marka Tepšića, koji je sjednicu napustio ranije, općinski načelnik Nikola Arbutina je u nastavku sjednice demantirao oporbene navode objašnjavajući kako se izmjene i dopune donose zbog usklađivanja sa zakonima i županijskim dokumentima kao i zbog infrastrukturnih potreba Općine.

„Ovo danas usvajanje Prostornog plana omogućuje, kako pravnim subjektima, tako i svim građanima općine Dvor pa i samoj Općini da možemo dalje raditi normalno, u sladu sa zakonima. Zato vas pozivam da usvojite druge izmjene Prostornog plana. Općine Dvor se, po gorućem pitanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području općine Dvor, bori na isti način kao i svi ostali, da pokušamo dodatno zaštititi rijeku Unu. Ona je već zaštićena Naturom 2000, sliv rijeke Une i sliv rijeke Žirovac, znači  predviđamo i dodatnu zaštitu, a pokrenuta je i inicijativa Sisačko – moslavačke županije za zaštitu Zrinske gore. To su oni instrumenti koje mi imamo u svojim rukama i na zakoniti, legalan i legitiman način pokušavamo taj problem riješiti. Taj problem u općini Dvor nitko ne želi i svi smo protiv toga, ali država nam ga je nametnula. I ova odluka koja stoji u državnom Prostornom planu je čista politička odluka s kojom se, nažalost, mi moramo nositi u tri saziva Općinskog vijeća“, rekao je Arbutina i dodao kako su se u Općini Dvor svi već ranije izjasnili po tom pitanju.

VEZANE VIJESTI
Čestitka župana Žinića i predsjednice skupštine Roksandić za Dan državnosti

„U općini Dvor su se svi, na legalan i legitiman, svi izjasnili, od članova Općinskog vijeća gdje je jednoglasno donesen zaključak da smo svi protiv nuklearnog otpada, uključili smo građene putem zborova građana mjesnih odbora i građani su mogli pitati one koji tu ideju proturaju i mogli su izjasniti svoj stan po tom pitanju. Svih devet mjesnih odbora su se izjasnili. Mi smo to sve uputili na nadležne institucije i kroz daljnje postupke donošenje programa, koji su vezani za ovu proceduru, mi sudjelujemo iznošenjem primjedbi, prijedloga i osporavanja, a vidjet ćemo koliko ćemo u tome uspjeti. Ali, ponavljam, u općini Dvor nitko nije za ovu ideju“, zaključio je Arbutina.

VEZANE VIJESTI
Liječnik na meti Siščanina - prijetio mu, pa završio u policiji

Iako oporba smatra kako je donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana „početak kraja“, kako je taj prijedlog pravno zakamufliran te da se sve prebacuje na višu razinu, Županiju i državu, o čemu su govorili i na konferenciji za novinare uoči sjednice, općinski su vijećnici u konačnici donijeli novi Prostorni plan s devet glasova za.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here