Uoči početka današnje 4. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke Klub vijećnika Mosta, Klub vijećnika HSP – HSS, Klub vijećnika SDP-SDA te vijećnik HDRS-a održali su konferenciju za novinare na temu “Poruka javnosti u svezi događaja na zadnjoj Skupštini i informiranje javnosti o problemima informiranja građana o sadržaju narednih Skupština”.

Mostov Milan Brigljević pritom je podsjetio na događanja na prošloj sjednici Županijske skupštine kada je dio vijećnika negodovao što su na Aktualnom satu pitanja postavili mahom vijećnici iz vladajuće većine, a vijećnik HSP-a Ivica Pandža je prevrnuo stol za kojim su sjedili župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec te zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Dušan Bjelajac.

„Vladajuća većina na čelu s HDZ-om i županom na prethodnoj je skupštini drastično zlorabila slabosti poslovnika, kršila taj isti poslovnik, ne pridržavajući se vremena propisanog za izlaganje i manipulirajući s redoslijedom prijava za Aktualni sat, sve to u svrhu onemogućavanja oporbe da postavlja pitanja i potpunog derogiranja demokratskih procesa. Na kraju, kad je jedan vijećnik oporbe izgubio strpljenje zbog očiglednog onemogućavanja djelovanja oporbenih vijećnika i iz protesta uzdrmao stol dožupana, što naravno mi ne možemo opravdati, međutim nakon toga su svi demonizirali vijećnika HSP-a Ivicu Pandžu zbog njegovog performansa. Ali se treba upitati postoji li ikakav demokratski način da se ukaže na tako drastično kršenje poslovnika, na tako drastičnu zlouporabu demokratski procesa. Gospoda iz HDZ-a i satelita čude se zbog reakcije iznerviranog vijećnika, ali ne pokazuju ni trunke čuđenja zbog zlouporabe ovlasti i tendencioznog vođenja sjednice, ne pokazuju čuđenje zbog očiglednog opstruiranja demokratskih procesa, kao što ne pokazuju nikakvo neslaganje ili barem čuđenje zbog očiglednih nečasnih radnji koje su se odvijale i prije samog formiranja Skupštine“, rekao je Brigljević i kao primjer naveo nedavno održanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Gline.

VEZANE VIJESTI
Aktualni sat 9. sjednice Županijske skupštine SMŽ

„Svjedoci smo djelovanja HDZ-a koje potpuno izlazi iz okvira normalnog političko djelovanja. Ne mogu da ne spomenem drastični primjer u Glini prije par dana kako bi povukao paralelu o načinu djelovanja HDZ-a ili  barem dijela HDZ-a. Tamo je vladajući HDZ naprasno prekinuo prijenos sjednice koji je već bio plaćen samo kako građani ne bi saznali za njihov pokušaj sumnjivih radnji koje je Neovisna lista mladih razotkrila na vijeću. Žalosno je da Radio Banovina nije htjela objaviti nikakvo priopćenje oporbe i zato me veseli što ste vi ovdje i što ćete objektivno informirati javnost. Poštovani građani, poštovani novinari, svi morate znati kako se upravlja županijom i gdje su problemi, a ako vas župan i predsjednica vijeća ne budu informirali, kao što je to bilo do sada, mi ćemo to činiti redovno, prije i nakon sjednice Skupštine. Iako smatram da bi javnost morala imati priliku izravno pratiti tijek Skupštine ili barem mogućnost pregledati snimku, jer mnoge zanimljive stvari koje daju sliku kako se brane interesi građana, događaju se i nakon Aktualnog sata. Zato pozivamo novinare da prate cijeli tijek Skupštine, iako znamo da je to teško ostvarivo, gotovo nemoguće, ali zato pozivamo vladajuće da omoguće direktan prijenos Skupštine ili barem pregled snimke tako da se i vi možete informirati i prenijeti sve informacije građanima“, zaključio je Brigljević .

VEZANE VIJESTI
Glinska tržnica ponovno u rad s poboljšanjem prilika i ispunjenjem uvjeta

Radio Banovina je, sukladno narudžbenici Grada Gline, emitirala prijenos uživo Aktualnog sata 4. sjednice Gradskog vijeća, ostatak sjednice sniman je za potrebe Grada Gline, dok je kao zasebna tema u programu Radio Banovine emitirana vijest o usvojenom rebalansu proračuna Grada Gline. Sukladno ugovoru, Radio Banovina emitira i snimke Aktualnog sata Županijske skupštine, dok sve ostale teme sa sjednice Gradskog vijeća Grada Gline i Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije obrađujemo sukladno uređivačkoj politici, interesu javnosti te programskim mogućnostima. Po istom principu objavljujemo i priopćenja za medije te se odazivamo na konferencije za novinare i ostale pozive, a eventualne pokušaje uplitanja u uređivačku politiku smatramo nekorektnim. Napominjemo kako smo se i ovoj konferenciji za novinare odazvali iako o njoj nismo bili obaviješteni niti smo zaprimili poziv za njeno održavanje.

VEZANE VIJESTI
Aktualni sat 20. sjednice Županijske skupštine SMŽ

TONSKI PRILOG:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here