ORaH traži Vladu da zaštiti interese hrvatskih rafinerija

670

Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) je od Vlade zatražio da zaštiti interese hrvatskih rafinerija i onemogući preradu hrvatske nafte u stranim rafinerijama:

“U ORAH-u s velikom zabrinutošću pratimo vijesti o mogućnosti da se u Hrvatskoj crpljena nafta umjesto u domaćim rafinerijama prerađuje u rafinerijama izvan Republike Hrvatske”.

Iz ORaH-a ovakve najave u situaciji zatvaranja rafinerije u Sisku smatraju krajnjom nebrigom, pa čak i izdajom nacionalnih interesa te traže Vladu da korištenjem svojih vlasničkih prava u INA-i učini sve kako bi spriječila “ovaj iznimno štetan scenarij”.

Kako napominju, Vlada mora odlučno i odgovorno reagirati kroz sustav kontrolinga Nadzornog odbora te nametnuti kao prioritetnu temu rješavanje pitanja sudbine Sisačke i Riječke rafinerije. “Od INA-e nužno treba tražiti operativni plan prerade nafte za 2015. te donošenje Strategije za idućih pet godina”.

Iz ORaH-a traže očitovanje predstavnika Hrvatske u INA-i o ulaganjima u Rafineriju Sisak i Rijeka, sukladno operativnom Strateškom planu prerade nafte te na koji se način planira podići konkurentnost INA-e u odnosu na okruženje.

Također upozoravaju kako prerada hrvatske nafte u rafinerijama izvan Hrvatske osim gubitka za gospodarstvo, gubitka dijela energetske neovisnosti te povećanja nezaposlenosti predstavlja i okolišni rizik :

“Posljednje najave iz INA-e, nažalost, potvrđuju bojazan ORaH-a da je na djelu sustavno tehničko i tehnološko devastiranje INA-e kroz kontinuirani izostanak ulaganja u proizvodne kapacitete. Smatramo da je mogućnost prerade nafte u vanjskim postrojenjima namjerno daljnje slabljenje kompanije. Stoga tražimo da Vlada RH izvijesti javnost o načinu rješavanja i budućnosti rada INA-e, čime se istovremeno brane i radna mjesta zaposlenika INA-e” ističu u priopćenju.

Foto: Denis Lovrić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime