Oštetili državni proračun za najmanje 9 milijuna kuna

350

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara (Ministarstvo financija), a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), proveli su kriminalističko istraživanje nad 30 fizičkih i 6 pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Ovo kriminalističko istraživanje je nastavak istraživanja u svezi kojeg je 1. veljače 2017. USKOK-u podnijeto posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave. Nastavkom istraživanja utvrđeno je da su dva hrvatska državljana organizirali zločinačko udruženje, te su u razdoblju od 2009. do 2017. godine, kao direktori društava u ime svojih društava međusobno izdavali fiktivne račune za usluge koje stvarno nisu obavljene, a temeljem kojih su izvršena plaćanja. Nakon toga su novčana sredstva podizali u gotovini i međusobno ih podijelili, čime su pribavili protupravnu imovinsku korist na štetu svojih trgovačkih društava u iznosu od najmanje 9.210.000,00 kn, kao i oštetili proračun Republike Hrvatske ne plativši porez na dobit i porez na dodanu vrijednost.

Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja na području PU zagrebačke i PU splitsko-dalmatinske provedeno je više pretraga domova, poslovnih prostora i  osobnih vozila te je uhićeno 11 osoba koje su predane pritvorskom nadzorniku.

Protiv 30 fizičkih i 6 pravnih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeto je posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime