Otkriveno obnovljeno spomen obilježje žrtvama u Domovinskom ratu u Novom Selu Glinskom

Novo Selo Glinsko imalo je 33 žrtve u Domovinskom ratu

181

U Novom Selu Glinskom otkriveno je obnovljeno spomen-obilježje masovne grobnice, posvećenog žrtvama iz Domovinskog rata. Novo Selo Glinsko imalo je 33 žrtve u Domovinskom ratu i spomen- obilježje podignuto je svima njima. Zaštitnik sela je sv. Rok i upravo je na njegov blagdan održana ceremonija, podsjetio je gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković:

“Nažalost, Novo Selo Glinsko i prije 30 godina teško je pogođeno u ratu, odnosno ratnim zločinom ubijeno je 33 mještana. I ovaj potres nanio je štetem tako da je Novo Selo Glinsko jedno od najviše nastradalih sela na području Banovine. Ono što nas obvezuje prema žrtvama rata i budućim generacijama je to da u zajedništvu pronađemo snagu, osiguramo povratak života, obnovimo kuće i na neki način vratimo budućnost selu.”

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić da bio obilježavanje zaštitnika naselja sv. Roka trebao biti dan veselja:

“Zadnje okolnosti koje su nas zadesile, od potresa pa i izgradnje ovog spomenika, govore da na ovom našem području još uvijek nemirni vjetrovi pušu. Želim vama čestitati na tom nesalomljivom duhu kojeg nosite, kojeg nosi hrvatski čovjek. Također, želim čestitati i svim inicijatorima izgradnje spomenika. Poslije 30 godina rođene su nove generacije. Spomenik tu mora biti da bude novim generacijama podsjetnik na ono što je hrvatski narod proživio zbog stvaranja Domovine i svoje slobode.”

Izaslanik Vlade i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman podsjetio je da posljedice rata još traju:

“Samo su mrtvi vidjeli kraj rata, a živi, posebice vi logoraši, u vama rat još traje. Posljedice rata su ovdje i te rane ponekad izađu na površinu i njih treba liječiti. Tu je naša obveza, moralna dužnost i Ministarstva hrvatskih branitelja i ostalih državnih institucija da postignemo taj svoj cilj.”

Bergman je izrazio nadu da će se uskoro oni koji su činili strašne zločine tijekom Domovinskog rata naći na optuženičkoj klupi.

Inicijator projekta obnove spomen-obilježja je HHUŠ, hrvatska huManitarna udruga švicarska /Hrvati iz dijaspore s predstavnicom Ružom Študer.
Projekt su donacijama potpomogli HDLSKL SMŽ na čelu s predsjednikom Davorom Ančićem
te počasnim članom društva Josom Šimanovićem.
Projekt su potpomogle brojne tvrtke, ustanove i pojedinci te Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime