Otkriveno spomen-obilježje prvom stradalom njemačkom novinaru Egonu Scotlandu

906

Na mjestu gdje je prije 26 godina na prilazu tada okupiranoj Glini ubijen njemački novinar Egon Scotland u srijedu 26. srpnja svečano je otkriveno spomen obilježje.

U spomen na stradavanje njemačkog novinara Egona Scotlanda, a na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva, Grad Glina i Udruga Jukinac podigli su spomen ploču koja je svečano otkrivena u nazočnosti gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića, izaslanice premijera i sisačko-moslavačkog župana Ivanke Roksandić, predsjednika HND-a Saše Lekovića, voditelja Odjela za kulturu i savjetnika njemačkog veleposlanstva Arnea Hartiga, predstavnika postrojbi iz Domovinskog rata koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju Gline te ostalih visokih gostiju.

Novinar njemačkog lista Süddeutsche Zeitung, Egon Scotland, prvi je njemački novinar ubijen tijekom Domovinskog rata, a život je izgubio 26. srpnja 1991. godine u Glini za vrijeme okupacije od strane JNA i paravojnih formacija.

Tog srpanjskog dana Scotland se iz Zagreba zaputio prema Glini u potrazi za kolegicom novinarkom za koju se sumnjalo kako je nestala na tom području. Na prilazu hrvatskom selu Jukinac, točnije u Jukinačkoj ulici 81, otvorena je vatra na njegov automobil iako je bio jasno označen oznakom ‘Press’. Scotland je u napadu teško ranjen, a preminuo je na putu prema sisačkoj bolnici.

Ovog nemilog događaja prisjetio se izvjestitelj ratnih zbivanja iz Gline, Senad Pašić…

Dana 26. srpnja 1991. godine prisjetio se i zapovjednik Kriznog štaba Grada Gline Marko Sremić…

Spomen ploča otkrivena je na godišnjicu Scotlandove smrti, a svečano ju je otkrio savjetnik za politiku i voditelj odjela za kulturu u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu gosp. Arne Hartig…

Tijekom Domovinskog rata život je izvještavajući s terena izgubilo najmanje 23 novinara – 15 domaćih i osmero stranih. Predsjednik HND-a Saša Leković, također jedan od ratnih reportera, kaže kako su spomen-obilježja najmanji znak zahvalnosti kojim bismo se na dostojan način odužili stradalim novinarima..

Izaslanik ministra branitelja Ivan Krupec poručio je kako je uloga medija u Domovinskom ratu bila od izuzetne važnosti…

O doprinosu novinara u Domovinakom ratu govorio je i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević…

Izaslanica premijera i sisačko-moslavačkog župana Ivanka Roksandić istaknula je važnost odavanja počasti stradalima u Domovinskom ratu…

Nakon otkrivanja spomen ploče, u Društvenom domu u Jukincu, Hrvatsko novinarsko društvo je organiziralo okrugli stol pod nazivom „Uloga novinara u Domovinskom ratu”. Nekoliko ratnih reportera, na tribini je ustvrdilo kako je za stradavanje Scotlanda neposredno odgovoran Dragan Vasiljković, koji se svojevremeno pohvalio kako je u to vrijeme preuzeo zapovjedništvo u okupiranoj Glini, a sada mu se sudi za ratni zločin na glinskom i kninskom području.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime