Otvoren Hrvatski dom – Matica u Subotici

352
23.06.2023., Subotica, Srbija - Svecano otvorenje Hrvatskog doma - Matice. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Hrvatski premijer i premijerka Srbije Andrej Plenković i Ana Brnabić otvorili su Hrvatski dom – Maticu novo sjedište Hrvata u Srbiji i iskazali želju za daljnjim unapređenjem odnosa dviju država. 

Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Premijer se prije toga u Subotici sastao sa srbijanskom premijerkom te je poručio da dvije zemlje nastoje u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja.

“Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa pridonose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obiju vlada. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja”, napisao je Plenković na Twitteru.

Do posjeta hrvatskog premijera Hrvatima u Srbiji dolazi u razdoblju otopljavanja odnosa Hrvatske i Srbije koje je počelo imenovanjem čelnika DSHV-a Tomislava Žigmanova za ministra u Vladi Srbije u listopadu 2022.

Predsjednica srbijanske vlade ocijenila je da današnji Plenkovićev posjet i njezin nedavni posjet Zagrebu daju impuls boljim odnosima te da je važno da su dvije zemlje započele s intenziviranjem dijaloga, da će to biti značajno za stvaranje klime za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Plenković je u petak doputovao u jednodnevni posjet na otvaranje novog sjedišta hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu te u posjet hrvatskoj manjini koji je započeo susretom sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u vojvođanskom gradu Srijemskoj Mitrovici.

Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici hrvatski premijer otišao je na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu.

“U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji!”, tvitao je hrvatski premijer.

Hrvatskoj zajednici u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupu Svalini i predstavnicima župe sv. Dimitrija premijer je zahvalio što skrbe o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.

“Hrvatska vlada pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji!”, poručio je premijer na Twitteru.

Predsjednik hrvatske Vlade će večeras u Subotici sudjelovati i u proslavi praznika hrvatske manjine Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića.

Na svečanoj akademiji u subotičkoj Gradskoj kući koja se tom prigodom priređuje bit će nagrađeni najbolji učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime