Završena prva faza obnove pavlinskog samostana na Petrovoj gori

872

U organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ministarstva kulture RH i Sisačko-moslavačke županije danas je upriličeno svečano otvorenje istražene i prezentirane konzervirane ruševine bivšeg pavlinskog samostana Svetog Petra na Petrovoj gori i njegovih kasnijih pregradnji.

Na vršnom dijelu Petrove gore, svega nekoliko stotina metara od ostataka velebnog spomenika otvorenog 1981. u čast narodno-oslobodilačke borbe tijekom 2. svjetskog rata, nalaze se ostaci pavlinskog samostana i crkve. Arheološki su djelomično istraženi od 1988. do 1989. godine. Taj se samostan (i crkva) nekada zvao samostan Svetog Petra na Zlatu, kako se u doba njegovog osnivanja, oko 1303. godine zvao vrh, a moguće je i čitava Petrova gora pa i njezina bliža okolica. Postoji i mišljenje da su ga još ranije osnovali pripadnici kršćanskog reda templara. Tu su gotovo stoljeće i pol u miru pustinjačkog života živjeli “bijeli fratri”.

VEZANE VIJESTI
Antonija Puškarić je nova Vinska kraljica SMŽ

Ovo je samo dio bogate povijesti samostana, o kojoj nam je pak nešto više rekla dr.sc. Tajana Pleše, v.d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Pleše nas je upoznala i sa izgledom istraženog samostana.

Što sada dalje sa samostanom?

Ovaj lokalitet ne smije ostati zapušten i zaboravljen, naglasio je zamjenik ministra kulture Davor Trupković.

Petrova gora ima bogatu povijest, a ova lokacija, uz mnoge druge ovdje i u okolici, bitna je za budući turistički razvoj Sisačko-moslavačke županije, rekao je župan Ivo Žinić i nastavio:

VEZANE VIJESTI
28 godina od osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine

Župan Žinić podsjetio je i na još neke srednjovjekovne spomenike koji imaju iznimnu vrijednost i koje bi se trebalo staviti u funkciju.

Jer spomenik sam po sebi neće ništa značiti ukoliko nije održiv, zaključio je Žinić.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here