Ovog vikenda prelazimo na ljetno računanje vremena

U 2 sata vrijeme će se računati kao 3 sata

344

Ljetno računanje vremena počinje 29. ožujka 2020. godine u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena završava 25. listopada u sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Na Hrvatskom tlu ljetno računanje vremena prvi put koristilo se od 1916. do 1918., za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, potom za vrijeme Kraljevine Jugoslavije te za vrijeme Nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945. Od 1983. godine u Jugoslaviji pa tako i u Hrvatskoj, ponovno je uvedeno ljetno računanje vremena, a Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja. Od 2002. godine Europska unija odredila je zadnju nedjelju ožujka kao početak i zadnju nedjelju listopada kao završetak ljetnog vremena. Ljetno računanje vremena u Europi koriste sve zemlje osim Islanda i sve počinju i završavaju istoga dana.

VEZANE VIJESTI
Provedite vikend u prirodi još dok nas prati lijepo vrijeme

Neke države nikada nisu uvele pomicanje kazaljki, neke su ga ukinule. Iako je posljednje pomicanje kazaljki sata u Europi najavljeno za prošlu godinu, očito ćemo ovaj relikt iz prošlih vremena morati prakticirati još poneki puta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here