Papa Franjo svojom gestom šokirao južnosudanske vođe u Vatikanu!

Papa je pozvao predsjednika Salvi Kiiru, njegovog bivšeg zamjenika i vođu pobunjenika Rieku Macharu i trojici potpredsjednika da poštuju primirje koje su potpisali

251

Papa Franjo kleknuo je i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali te ih pozvao da se ne vraćaju građanskom ratu. Okupio ih je u četvrtak na cjelodnevnoj molitvi i propovijedima u Papinoj rezidenciji s nadom da će smanjiti podjele između suprostavljenih strana, mjesec dana uoči formiranja vlade nacionalnog jedinstva u ratom oštećenoj državi.

Čelnici su bili šokirani gestom 82-godišnjeg Pape, koji je uz pomoć pomoćnika, kleknuo i poljubio cipele dvojici sukobljenih vođa i nekolicini drugih ljudi u prostoriji. Papa je pozvao predsjednika Salvi Kiiru, njegovog bivšeg zamjenika i vođu pobunjenika Rieku Macharu i trojici potpredsjednika da poštuju primirje koje su potpisali te da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Tražio je da zajedno krenu naprijed, a da buduće probleme riješe zajedno.

Papine riječi izgovorene su u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susjednom Sudanu u četvrtak, koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here