Papa pozvao na etnički i vjerski suživot u BiH

236

Papa Franjo pozvao je u subotu stanovnike i vlasti u BiH da rade na održivom etničkom i vjerskom suživotu kako bi zacijelile duboke rane iz rata od 1992-1995 i uputio snažan apel za mir u svijetu u kojem traje “treći svjetski rat u dijelovima”.

“Vapaj Božjeg naroda uzdiže se iz ovoga grada, vapaj svih muškaraca i žena dobre volje: Nikada više rata!”, rekao je Papa na misi pred oko 70.000 okupljenih na stadionu Koševo u Sarajevu.

Franjo u subotu boravi u jednodnevnom državnom posjetu i pastoralnom pohodu BiH, zemlji koja se još uvijek suočava s teškim posljedicama rata od 1992-1995 u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

Opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i trajala je 44 mjeseci pri čemu su opsađivači, snage bosanskih Srba ubile oko 15.000 njegovih stanovnika.

Poglavar Katoličke crkve upozorio je da se težnja za mirom sukobljava s brojnim sukobima koji se danas vode diljem svijeta.

“To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima”, rekao je argentinski Papa. “Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje”, istaknuo je Franjo.

Budućnost BiH graditi dijalogom i tolerancijom

Papa Bergoglio sastao se ranije s članovima trojnog predsjedništva BiH, nekoliko dana nakon što je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH u sklopu nove inicijative za ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi u zemlji.

Hrvati, Srbi i Bošnjaci dijele vlast u BiH po složenom sustavu uspostavljenom Daytonskim mirovnim sporazumom koji izaziva blokade u odlučivanju i usporava nužne reforme u državi s 3,8 milijuna stanovnika.

Franjo je poručio da se BiH može graditi, a mir u njoj učvršćivati samo dijalogom, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

“U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad kao i srdačni i bratski odnosi između židova, muslimana i kršćana i drugih vjerskih zajednica imaju važnost koja seže daleko izvan granica BiH”, rekao je Papa.

Posebno odgovornima drži političare koji moraju služiti svojim zajednicama, radeći na čuvanju temeljnih ljudskih prava, uključujući vjerske slobode.

Papa također nužnom smatra stvarnu jednakost građana pred zakonom bez obzira na njihovo podrijetlo i pripadnost kako bi se svi osjećali dionicima javnog života i imali ista prava.

Njegovu su poruku saslušali svi istaknutiji članovi bosanskohercegovačkog političkog vrha, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je BiH manje homogena od drugih dijelova Europe, no ipak prožeta njenim duhom i zajedničkim životom.

“Želimo graditi BiH kao društvo po mjeri čovjeka i svih religija a to je velika kušnja za sve u kojoj se svakoj žrtvi mora dati smisao u cilju gradnje mira, slobode i dostojanstva”, rekao je Ivanić.

On vjeruje da je vrijeme netolerancije prošlo i da su naučene lekcije iz prošlosti, no ističe da još treba raditi na punoj ravnopravnosti svih građana BiH te na odnosima sa susjedima.

Članovi predsjedništva i papa su nakon razgovora izašli pred sjedište bosanskohercegovačkog državnog vrha i pustili šest bijelih golubica kao simbole mira.

“Mir vama”, kazao je tada Sveti Otac što su okupljeni građani ponovo pozdravili burnim pljeskom.

Papin dolazak poticaj opstanku Hrvata i suživotu s drugima – Puljić

Poglavar katolika u BiH, kardinal Vinko Puljić drži da je dolazak pape Franje u BiH ohrabrenje opstanku Hrvata i gradnji mira s Bošnjacima, Srbima i ostalima u multinacionalnoj zemlji koja je u prošlom stoljeću pretrpjela strašne ratove i režime.

“Sa žalošću konstatiram da je Katolička crkva prepolovljena na ovim prostorima, svakim danom nas je sve manje. Vaše očinske riječi daju nam snagu živjeti ovdje i s drugima raditi na izgradnji mira i dijaloga”, poručio je vrhbosanski nadbiskup Puljić.

Ako nam je Bog dao da tu živimo, “zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti? Ako je Bog dao da se rodimo kao različiti, zar da se te različitosti bojimo”, upitao je Puljić, aludirajući na odlazak Hrvata, najmalobrojnijeg od triju konstitutivnih naroda u BiH.

Papi je zahvalio što je u ožujku 2015. primio biskupe iz te zemlje koji su mu govorili o stanju u BiH, Crkvi u ratu, o brojnim odlascima mladih i teškoćama ljudi.

“Potrebna nam je potpora i ohrabrenje koje ste nam danas donijeli”, istaknuo je Puljić. “Ovdje je naše stoljetno korijenje, kroz povijest smo proživljavali mučeništva, patnje i nepravde. Zahvaljujući vjeri opstali smo do danas”, istaknuo je Puljić.

“Vama Sveti Oče zahvaljujem na razumjevanju za ovu zemlju, za sve narode i ljude u njoj, a posebno za katolike koji su najvećim dijelom Hrvati”, rekao je kardinal Puljić.

Papa zagovara važnost mira i nade u BiH – Lombardi

Posjet pape Franje Sarajevu protječe “savršeno” a Sveti je Otac boravak u glavnom gradu BiH iskoristio kao bi poslao poruke o važnosti gradnje mira i nade za budućnost te zemlje, ocijenio je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi.

On je na konferenciji za novinare rekao kako je Papin posjet Sarajevu znakovit, jer je to drugi najvažniji grad u Europi nakon Strasbourga kojega je Sveti Otac posjetio a uz to je značajnu pozornost posvetio Balkanu.

“Poruka ovog hodočašća povezana je s onom u Albaniji i govori o miru, dijalogu i suživotu među religijama”, kazao je Lombardi.

Lombardi je potvrdio kako su u izaslanstvu Svete Stolice shvatili da vlasti BiH očekuju od potporu u približavanju EU-u i potvrdio je kako je o tome posebne razgovore vodio državni tajnik Pietro Parolin s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

“Sveta Stolica nema politički autoritet i utjecaj no Papa je u govoru jasno kazao da je BiH dio Europe”, kazao je Lombardi.

Smanjenje broja katolika u BiH, kako je potvrdio Lombardi, također je tema koju je papa Franjo potaknuo tijekom posjeta Sarajevu.

“Vrlo je važna točka ohrabrivanje pape Franje katolicima da ostanu u BiH i da iz nje ne odlaze ali ostaje i pitanje ravnopravnosti u ovoj zemlji”, kazao je Lombardi.

Na Koševu 70.000 vjernika iz BiH i susjedstva

Oko 70.000 hodočasnika iz BiH i susjednih zemalja okupilo se na misi na stadionu Koševo koja je bila središnji događaj papina jednodnevnog posjeta BiH pod geslom “Mir s vama”.

Poglavar Katoličke Crkve stigao je na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima “Papa mi te volimo” i “Mir vama”.

Na stadionu su se mogle vidjeti brojne kineske, ukrajinske, makedonske, poljske, vatikanske i hrvatske zastave, a pred početak mise pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su izvela pjesmu “Krist na žalu”.

Među okupljenima je bilo oko 23.000 hodočasnika iz Hrvatske.

Misu su koncelebrirali svi biskupi iz BiH kao i većina biskupa iz Hrvatske, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a stigao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Uz Papu je na Koševu bilo pet kardinala, 40 nadbiskupa i biskupa te 800 svećenika.

Franjin posjet drugi je posjet nekog Pape Sarajevu. Papa Ivan Pavao II. posjetio je BiH i Sarajevo 1997., a potom i 2003. kada je bio u Banjoj Luci.

 

 

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here