Iako su tehnički gledano rajčice zapravo voće, najčešće ih ipak poslužujemo kao povrće. Ne samo da obiluju vitaminima već nam i pomažu u održavaju normalnog krvnog pritiska te u borbi protiv slobodnih radikala. Rajčica sadrži likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida koji služe kao antioksidanti u organizmu. Skorija istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od problema s mokraćnim kanalima, trbuhom i debelim crijevom, jede li se po pola dnevno. Prosječna rajčica ima 26 kalorija, 0 masnoća i 1 gram vlakana. Isjecite svježu rajčicu na komadiće, prelijte maslinovim uljem jer se likopen najbolje apsorbira u organizmu ako se jede u kombinaciji s malo masnoće.
Crveni luk sadrži jedna od najmoćnijih flavonoida koji su prirodni antioksidansi. Studije su pokazale da štiti protiv raka, a jedna zdjelica isjeckanog luka ima 61 kaloriju, 0 masnoća i 3 grama vlakana. Opskrbljuje organizam energijom, pa ako ne volite plakati dok ga režete, možete ga ispržiti na tavi i servirati uz rižu i drugo povrće. Ovo povrće oštra mirisa naročito je dobro za one koji boluju od osteoporoze (kao i za njeno sprječavanje). Razlog tomu leži u činjenici da je luk prepun peptida koji usporavaju gubitak kalcija. Luk je dobar i u borbi protiv srčanih bolesti te dijabetesa jer sadržava mnogo vitamina C i folata.
Rijetko se koje povrće može mjeriti s brokulom. Ova je zelena biljka prepuna antioksidansa koji pomažu pri smanjenju rizika od raka želuca, pluća i debelog crijeva. Obzirom na to da je brokula bogata beta karotenom i vitaminom C, također je jako dobra u borbi protiv prehlade i gripe. Jako je važna za žene jer smanjuje rizik od raka dojke. Jedna zdjelica ima 25 kalorija, 0 masnoća i 3 grama vlakana. Pazite da ne prekuhate brokule već ih radije kuhajte na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Na vrh možete iscijediti limunov sok da dodate hranjive materije i vitamin C.
Ova namirnica prepuna klorofila izvrstan je izvor gotovo svih nutrijenata i vitamina koji su vam potrebni. Znanstvenici vjeruju da prehrana bogata špinatom može sprječavati srčani udar, rak debelog crijeva, artritis te osteoporozu. Špinat sadrži lutein i karotenoide koji štite od makularne degeneracije a koja prouzrokuje sljepilo kod starijih osoba. Ovo carstvo zelenila pomaže i u zadržavanju mladalačkog izgleda, a jedna zdjelica ima samo 7 kalorija.
Bogat hranljivim tvarima koje pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav, patlidžani su bogati i antioksidansima kao što je nasunin koji štiti moždane stanice od oštećenja. Zato jer su patlidžani prepuni vlakana i kalija, znanstvenici tvrde da ova biljka može smanjiti rizik od moždanog udara i demencije.