PETIR I HOGAN IMAJU DOBRE VIJESTI ZA HRVATSKE POLJOPRIVREDNIKE

203

Na današnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zastupnici su imali razmjenu stajališta s povjerenikom Philom Hoganom. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podsjetila je povjerenika Hogana da ga je molila da što prije usvoji Program ruralnog razvoja RH prilikom njihovih nekoliko razmjena stajališta, no da je on svaki put izrazio zabrinutost jer Hrvatska ozbiljno kasni s Programom ruralnog razvoja te nije bio siguran hoće li Hrvatska uspjeti povući financijska sredstva od gotovo 330 milijuna EUR-a iz omotnice za ruralni razvoj za 2015. godinu.

Petir je danas ponovo pitala do kuda se došlo s rješavanjem 377 primjedbi koje je Europska komisija dala hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede i ima li napokon dobre vijesti za nju i za hrvatske poljoprivrednike kada je riječ o usvajanju Programa ruralnog razvoja. Inače, Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s novim povjerenikom za poljoprivredu koji je pokazao veliku operativnost i želju za rješavanjem problema.

Marijana Petir prenijela je povjereniku Hoganu i prijedlog mladih poljoprivrednika da se izmjeni Uredba broj 1307/2013 u Članku 50. kako bi se omogućilo hrvatskim mladim poljoprivrednicima korištenje mjera za mlade poljoprivrednike.

„Republika Hrvatska nije koristila prava na izravna plaćanja Europske unije, te se razdoblje od pet godina prijepodnošenja prvog zahtjeva u okviru programa osnovnih plaćanja ili programa jedinstvenih plaćanja po površini za mlade poljoprivrednike ne bi trebalo odnositi na naše mlade proizvođače koji su primali sredstva iz nacionalne omotnice”, rekla je Marijana Petir povjereniku Hoganu.

Povjerenik Hogan izvijestio je zastupnike da je uvažio primjedbu koja mu je dostavljena, a  vezano uz produženje roka za upis poljoprivrednog zemljišta u ARCOD te je rok pomaknut s 15.5.2015. godine na 15.6.2015. godine. „To je važna vijest, posebice za Hrvatsku jer prema procjenama Hrvatske poljoprivredne komore izvan sustava potpora ostalo bi gotovo 50 000 ha poljoprivrednog zemljišta koje se ne bi uspjelo upisati u slučaju da rok nije pomaknut”, rekla je Marijana Petir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here