PETIR OŠTRO PROTIV GMO HRANE

490

Europski parlament na današnjoj plenarnoj sjednici koja se održava u Strasbourgu odbio je prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1829/2003 u pogledu mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području. Usvojen je amandman hrvatske zastupnice Marijane Petir koji je podnijela sa drugim kolegama a kojim su zastupnici zatražili da se prijedlog Uredbe odbije te da Komisija podnese novi prijedlog akta koji će na prihvatljiv način regulirati to područje.

Nezadovoljstvo zastupnika prijedlogom Komisije ponovno je pokazalo kako je pitanje GMO-a vrlo problematična tema u Europskoj uniji oko koje ne postoji jedinstven stav. S prijedlogom su bili nezadovoljni svi zastupnici- i oni koji su protiv GMO-a i oni koji su za GMO jer je prijedlog uredbe koji je Komisija predložila bio kontradiktoran. Zastupnici smatraju kako ponuđeni prijedlog nije omogućio pravo država članica da odlučuju o zabrani ili ograničenju uporabe GMO-a na njihovom području te nije na pravi način riješio pitanja mogućeg narušavanja jedinstvenog tržišta te kretanja roba i usluga na području EU.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ponovila je kako Europa mora slušati glas svojih građana. Naime, na području EU prisutne su brojne inicijative da se pojedine regije ili područja lokalne uprave proglase slobodnima od GMO te da se da prednost ekološkoj poljoprivredi i tradicionalnom načinu proizvodnje hrane. Jedna od takvih inicijativa je i ona o uspostavi područja regije Alpe-Adria slobodnom od GMO-a koju je upravo pokrenula zastupnica Petir, a za koju je dobila podršku zastupnika Europskog parlamenta iz svih država te regije.

„Današnje glasovanje smatram pobjedom Europskog parlamenta jer sam zajedno sa svojim kolegama natjerala Europsku komisiju da povuče loš prijedlog i podnese Parlamentu novi“, rekla je Petir nastavljajući kako se borba za suverenost država da odlučuju o pitanju GMO-a na svom području i dalje nastavlja. „Nadam se da će Europska komisija u dogledno vrijeme izaći s novim prijedlogom koji će upravo omogućiti državama članicama da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području.“Marijana Petir

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime