Petir s predstavnicima inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo”

Petir je pozdravila raspravu u kojoj bi se tražila najbolja rješenja za zakon o sjemenu

224

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je u petak predstavnike inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo”.

Izvijestili su ju da planiraju održati okrugli stol “Zakon o sjemenu – zajedničko rješenje” kako bi se našlo najbolje rješenje za sporne stavke zakona oko prava korištenja vlastitog sjemenja i obaveze dorade sjemena.

Pozvali su Odbor da se uključi u suorganizaciju okruglog stola na kojemu očekuju predstavnike Ministarstva poljoprivrede, stručne i zainteresirane javnosti.

Očekuju i međunarodne stručnjake Christopha Golaya, predstavnika Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights i Antonia Onoratija, člana ekspertne skupine Europske komisije za izradu nove europske regulative o sjemenu.

Petir je pozdravila raspravu u kojoj bi se, zajednički, u dijalogu, tražila najbolja rješenja za zakon o sjemenu.

“O sjemenu ovisi proizvodnja hrane, prehrambena sigurnost, pa sukladno tome i nacionalni suverenitet naše zemlje te nam svima treba biti zajednički cilj da dođemo do dobrog zakona“, kazala je.

Podsjetila je da kako je na sjednici Odbora za poljoprivredu, na kojoj su bili i predstavnici Inicijative, istaknuto da treba otkloniti nejasnoće koje se odnose na certificiranje i doradu sjemena te da je Ministarstvo izrazilo spremnost da se to i učini do drugog čitanja zakona, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime