PETRINJA Italija donirala stambene jedinice za 50 obitelji

Prve ključeve dobila je četveročlana obitelj Namesnik iz Mošćenice

314

Na prostoru Poduzetničke zone Mošćenica održana je ceremonija svečane primopredaje donacije smještajnih kapaciteta od strane ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Luigia Di Maia.

Riječ je stambenim kontejnerima za 50 obitelji u Mošćenici i Sisku. Ministar je zahvalio svim uzvanicima koji su sudjelovali u projektu te svima koji su pomogli te obiteljima poželio što brži povratak u svoje domove: „Ova gesta je jedna mala gesta, ali označava veliko prijateljstvo između Italije i Hrvatske. Tu se moramo zahvaliti talijanskoj Civilnoj zaštiti i svima koji su nam pomogli u Italiji. Veliki zagrljaj ide svim obiteljima i velika nam je želja da se što prije smjeste u svoje domove.“

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je da je Italija od prvog trenutka nakon potresa izašla u susret: “Solidarno slanjem 100 šatora, kasnije su se priključili nevladine organizacije, biskupska konferencija, civilna društva, gradovi, regije… Također se uključio interventi tim Plavih kaciga talijanskog Ministarstva kulture i turizma kako bi spašavali kulturnu baštinu u ruševinama. Ovo je još jedan čin solidarnosti Europske unije kojeg mi pozdravljamo i ovo će sigurno biti velika pomoć ovoj županiji.”

Upravo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić nazočio svečanoj primopredaji: “Želim zahvaliti prije svega talijanskoj vladi, talijanskom ministru vanjskih poslovam našem ministru i gradonačelniku Petrinje na ovom daru, na donaciji koja će pomoći da naše obitelji koje su ostale bez svojih domova nađu privremeno utočište. Naravno da je to nešto što će im malo olakšati život. Ali dok se ne vrate u svoje domove, naša misija neće prestati. Želim poručiti i ovoj obitelji i svim obiteljima koje će ovdje živjeti da vjerujem da neće morati dugo čekati na svoje domove.”

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović istaknuo je da je ovo još jedan dokaz prijateljstva susjedne Republike Italije: “Svi mi danas koji primamo ove ključeve, to su ključevi života, opstojnosti i jednog novog života koji ima jednu novu karakteristiku, ali i poruku da moramo biti zahvalni, da vam iz poštovanja za sva vremena možemo biti dobri domaćini. Ovi ljudi će vamn biti zahvalni jer danas ovdje nije lako živjeti. Stojite na prvoj liniji fronta, ovdje se stvarala Domovina Hrvatska. Nekad su ovdje bila minska polja, sada ovdje imamo poduzetničku zonu i nove ambicije. Nadam se da ćemo dobrim zajedničkim radom, s Ministarstvom vanjskih poslova, pokušati stvoriti još više dobrih odnosi, koji su ne samo povezujući za ljude, nego i za gospodarstvo. Ovdje vapimo za ovakvim djelima, ali i da se povežemo gospodarski, što će mi biti jako drago.”

Prve ključeve dobila je četveročlana obitelj Namesnik iz Mošćenice čija je kuća dobila crvenu oznaku i treba je rušiti.

Prije svečane primopredaje potpisan je i primopredajni zapisnik o donaciji, kojeg je u ime domaćina potpisao gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime