PETRINJA Kućom nade do krova nad glavom

Udruga „Bauern helfen Bauern - Salzburg“ i Udruga Malteser Hrvatska u suradnji s Fondacijom „Kuća dobrih tonova“ Sarajevo, Gradom Petrinjom i Caritasom Sisačke biskupije provodi projekt „Kuća nade“

152

Udruga „Bauern helfen Bauern – Salzburg“ i Udruga Malteser Hrvatska u suradnji s Fondacijom „Kuća dobrih tonova“ Sarajevo, Gradom Petrinjom i Caritasom Sisačke biskupije provodi projekt „Kuća nade“ zahvaljujući inicijativi Doraje Eberle iz udruge „Bauern helfen Bauern – Salzburg“. Cilj navedenog projekta je pomoći obiteljima čiji su domovi stradali u potresu izgradnjom drvenih kuća za dostojan privremeni smještaj, povećati njihovu kvalitetu života i socijalnu uključenost u ovim teškim vremenima te pomoći u revitalizaciji područja pogođenog potresom.

„Bauern helfen Bauern-Salzburg“ je humanitarna organizacija, koju su Aleksander i Doraja Eberle osnovali 1992. godine zbog potreba uzrokovanih ratom na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prva drvena montažna kuća izgrađena je 1992. god. upravo u Petrinji. Nadalje, do 1994. godine je na istom području izgrađeno preko 100 kuća. Do danas je ukupno na području Petrinje, Odžaka, Banje Luke i Srebrenice izgrađeno više od 1.200 ovakvih drvenih kuća. Udruga „Bauern helfen Bauern-Salzburg“  financirana je iz privatnih donacija a u udruzi rade isključivo volonteri  sa samo jednom zaposlenom tajnicom.

Nakon potresa koji nas je pogodio 29.12.2020. udruga „Bauern helfen bauern – Salzburg“ nakon 29 godina ponovno se našla na istom području, kako bi izgradili drvene montažne kuće za obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić zahvalila je udrugama koje sudjeluju u projektu: „Drago mi je da je gospođa Eberle ponudila suradnju Caritasu Sisačke biskupije. Mi smo to rado prihvatili. Sami možda ne možemo pomoći ovim ljudima koji su nastradali u strašnom potresu, ali zajedno mislim da možemo puno napraviti. Nadam se dobroj suradnji i da ćemo zajedno sagraditi puno kuća i ljudima osigurati krov nad glavom.“

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović izrazio je veliko zadovoljstvo što su se okupili svi odgovorni za ovaj divan projekt: „Ovdje sam prije svega iz poštovanja prema humanosti, ljudskosti i svemu onome što činite za grad Petrinju. Grad Petrinja je u ovoj katastrofi izuzetno puno traumatiziran i sigurno da ima puno problema. Kada ste prvi put došli do nas i ponudili suradnju kako započeti nešto dragocjeno za svakog čovjeka možemo reći samo veliko hvala. Kad imaš domovinu, to je nešto najljepše što može biti, ali kada u domovini nemaš doma, onda imaš problem. Kad ti taj dom napravi netko iz druge domovine, onda je to prekrasno. U ovoj katastrofi prvu kuću smo napravili zajedno u Dragotincima. Grad je pomogao oko temelja, a drvene privremene kuće su mala nadgradnja života na ovom području. To su velike stvari.“

Dumbović je izrazio nadu da će se suradnja nastaviti i da će zajedničkim snagama stići do cilja.

Jedna kuća sagrađena je u Donjoj Bačugi za obitelj Bradara, čija je kuća nastradala u potresu. Površine 57 četvornih metara, završena je za samo četiri dana, potvrdio je Ivo Bradara: „Trenutno sam u bratovoj kući, od potresa, u Dugom Selu. Gospođu Doraju poznajem od 1997. godine. Svima koji su radili, puno im hvala.“

Zahvaljujući projektu dosada je već postavljeno osam ovakvih kuća, a planira se i radi na daljnjoj suradnji i izgradnji novih, čija je proizvodnja već dogovorena.

Projektom „Kuća nade“ pomagat će se kontinuirano i dalje kako bi se pomoglo svim potrebitima te kako nitko ne bi morao napustiti svoj dom.

Primarna je intencija svih sudionika projekta „Kuća nade“ provoditi i uključivati se u provedbu onih projekata koji će krajnjim korisnicima pružiti konkretnu, dugoročniju pomoć.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here