PETRINJA Nastavak terapijskih usluga u Maloj kući zahvaljujući UNICEF-u

Očuvano je šest radnih mjesta stručnjaka koji rade s djecom i njihovim obiteljima

265

Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Siska i Banovine, zahvaljujući ponajprije pomoći UNICEF-a i njegovim donatorima, stvoreni su uvjeti da stotinjak djece s teškoćama u razvoju s područja Sisačko-moslavačke županije i nadalje koriste terapijske usluge. U dvorištu Male kući u Petrinji održana je konferencija za novinare na kojoj su UNICEF i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije predstavili rezultate programa podrške djeci s teškoćama u razviju nakon potresa.

Potresi su oštetili prostorije Udruge i doveli u pitanje prijeko potrebnu pomoć djeci te savjetovanje za njihove obitelji.

Predsjednica županijske Udruge osoba s invaliditetom Dijana Smajo osvrnula se na proteklih godinu dana:

“U trenutku kada se dogodio potres i kada smo emocionalno svi bili uništeni, bilo je vrlo teško prihvatiti činjenicu da smo ostali bez prostora u koji je na radnu terapiju dolazilo 80-ak djece. Našli smo se u bezizlaznoj situaciji. Kada su nam se javili iz UNICEF-a, taj trenutak je bio trenutak velike radosti i sreće. Bez njih ne bismo mogli nastaviti raditi i ne znam kako bi se uopće situacija razvijala.”

Zahvaljujući pomoći od 367.368 kuna, u proteklih godinu dana opremljena je Mala kuća, očuvano je šest radnih mjesta stručnjaka koji rade s djecom i njihovim obiteljima, a uvedena je i fizioterapija.

Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo izrazila je osjećaj ponosa na Malu kuću i zadovoljstvo razgovora s roditeljima: “Kada djeca s teškoćama u razvoju nemaju pristup terapiji, dolazi do regresije, a dotad postignuti napredak počinje se urušavati. Zato je od iznimne važnosti bilo osigurati nastavak pružanja terapije i u kriznim okolnostima. U UNICEF-u vjerujemo da društvo ima obvezu svakom djetetu osigurati uvjete da ostvari svoj puni potencijal pa su nam u fokusu uvijek najranjivija djeca.”

Ambasadorica UNICEF-a u Hrvatskoj Bojana Gregorić Vejzović rekla je kako je dirnuta akcijom koja je omogućila nastavak programa.

“Apeliram na sustav obrazovanja da potiče nove tarapeute, da osiguramo dobre plaće kako bi ti mladi ljudi ostajali i pomagali ne samo ovoj udruzi, nego općenito djeci s posebnim potrebama. To možemo učiniti samo ako učinimo sustav stabilnim i čvrstim, sustav koji će te ljude držati na jednom mjestu.”

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes najavila je nastavak suradnje s Malom kućom:

“Grad Petrinja ima u svojim programima pomoć za djecu s teškoćama u razvoju. Svjesni smo koliko financija zahtijeva integracija i pomoć djeci. Sufinanciramo kroz školsku kuhinju u osnovnim školama kuhinju, osiguravamo besplatne vrtiće za djecu s teškoćama u razvoju, u tijeku je izgradnja jednog multifunkcionalnog igrališta koje će sadržavati sprave za zajedničku igru djece s teškoćama u razvoju I djece bez teškoća.”

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić podsjetio je kako se prilikom obnove rada škola nakon potresa vodilo računa i o potrebama djece s teškoćama u razvoju.

“Udruzi želim puno uspjeha u radu. Imali ste prilike vidjeti koliko truda i entuzijazma se ulaže u aktivnosti. Sisačko-moslavačka županija i dalje će pomagati razvoju grada na pomoć najpotrebnijim članovima društva.”

Tijekom prošle godine, u Maloj kući održano je 2.459 termina radne terapije, 1.336 terapija senzorne integracije, 798 termina fizioterapije, 4.562 individualna savjetovanja s roditeljima i skrbnicima i mnoge druge usluge.

Na kraju, najzaslužnijima za nastavak pružanja terapeutskih usluga djeci uručena su prigodna priznanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime