Petrinja obilježila Noć muzeja 2019.

Bogatim programom Petrinja se priključila manifestaciji Noć muzeja

1147

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2019. koncipirana je kao dinamična manifestacija, s fokusom na dobre muzejske prakse, razvoj muzeja i muzejske publike. Tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Među stotinjak gradova u kojima je organizirana Noć muzeja 2019. je i Petrinja. Program održan u POU Hrvatski dom Petrinja u Galeriji Krsto Hegedušić približila je ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović: “Ovogodišnja Noć muzeja događa se u gradu Petrinji u partnerstvu Hrvatskog doma i Interpretacijskog centra baštine Banovine. Program je zamišljen da se odvija na dvije lokacije. U Galeriji “Krsto Hegedušić” smo otvorili izložbu Vedrana Ružića, zatim je uslijedilo prikazivanje filma “Spiritual market” plus live jazz izvedba Ružić trija. Poslije se selimo u Interpretacijski centar gdje ćemo prezentirati digitalizaciju Zavičajne zbirke obitelji Bešlić te ćemo ponovno pogledati film, ali bez glazbene pratnje.”

VEZANE VIJESTI
Dumbović: Župan Žinić postao stručnjak na radioaktivni otpad i veliki dušebrižnik za naše zdravlje

Vedran Ružić po prvi puta predstavio se petrinjskoj publici: “Drago mi je da se uspjelo sve ispregovarati i što ću predstaviti cjelokupni rad. Sretan sam i hvala svima što su došli. Dok slikam imam tendenciju zamišljanja glazbe, odnosno stvaranja zvuka iz boja. Puno umjetnika ima tendenciju zamjene osjetila. Prva ljubav mi je bila slikarstvo, potom glazba, i sada i jedno i drugo.”

U digitalnu budućnost Petrinja je kročila kroz zbirku obitelji Bešlić, a što to znači pojasnio je Hrvoje Bešlić: “Znači da će naša zbirka kompletno biti fotografirana, atribucija će se dati predmetima tako da će se naša petrinjska baština u čitavome svijetu preko novih medija moći proučavati. Uspjeli smo sve to sakupiti na jedno mjesto i objediniti priču o petrinjskoj keramici.”

VEZANE VIJESTI
Dumbović: Komunicirajmo djelima, a ne praznim pričama!

Spoj ideja i preklapanje prostora na novi način ispreplelo je ljubitelje umjetnosti i muzeja. Odlična pozivnica, ali i visoko podignuta ljesvica za narednu godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here