PETRINJA Optimistično na svečanoj sjednici u povodu Dana grada

273

S vjerom u bolju budućnost i novi život, u Petrinji se održavaju brojne priredbe u povodu blagdana petrinjskog nebeskog zaštitnika sv. Lovre i Dana grada Petrinje. Sinoć je tako u nazočnosti brojnih okupljenih održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je veći broj govornika optimistički govorio o obnovi nakon razornog potresa, ali i upozorio na nužnu pomoć države i Vlade. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica Vlade RH, podsjetila na velika dosadašnja ulaganja države u sanaciju šteta i druge oblike pomoći te najavila daljnju pomoć do potpune obnove i revitalizacije života.

– Ova Vlada od prvih dana koji su uslijedili nakon razornih potresa pruža pomoć sugrađanima na stradalim područjima, pri čemu želim istaknuti žurno formiranje i efikasno djelovanje Stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica razornog potresa na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Također, želim naglasiti kako će se u narednom razdoblju nesumnjivo vidjeti ozbiljni pozitivni pomaci u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, odnosno efekti Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, za koji su predviđena sredstva od 14,6 milijardi kuna. Naime, Vlada RH pristupila je izradi Programa kako bi se što brže obnovila kompletna infrastruktura u županiji te ublažile demografske i materijalne posljedice uzrokovane potresom, ali i kreirao poticajni okvir za cjelokupnu društvenu i gospodarsku revitalizaciju pogođenog područja“, izjavila je ministrica Vučković te se osvrnula na ciljanu sektorsku pomoć poljoprivredi:

– Poljoprivrednici na potresom pogođenom području imaju na raspolaganju 120 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednih potencijala. Nakon što je na prvom nakon potresa te maksimalno pojednostavljenom Natječaju Mjere 5 zaprimljeno 89 zahtjeva za potporu, Ministarstvo poljoprivrede je svega tri dana kasnije otvorilo novi natječaj za obnovu gospodarskih objekata, mehanizacije i proizvodnih površina na potresom pogođenom području, za koji su prijave još u tijeku.

Uz brojne druge mjere Ministarstva poljoprivrede, isplaćeno je 93 milijuna kuna izravnih potpora prije vremena, osigurano 10 milijuna kuna pomoći za pogođene drvoprerađivače od čega je već dodijeljeno više od 5 milijuna kuna, oformljena su skladišta za stočnu hranu koja i dalje djeluju te osigurane veterinarske usluge i cijepljenje životinja u vrijednosti od 6 milijuna kuna, pri čemu je cijepljeno više od 40 tisuća životinja.

Također, u Sisačko-moslavačkoj županiji je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, za razvoj temeljnih usluga i obnovu sela, ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 129 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, tri ulaganja u vrtiće, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Do sada je ukupno iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 931 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore. Od toga je u Petrinji ugovoreno više od 97 milijuna kuna i isplaćeno više od 62 milijuna kuna.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, spomenuo je kako su se zahvaljujući hrvatskim braniteljima Petrinjci vratili u svoj grad nakon Domovinskog rata, a sada je, nakon potresa, ponovo na iskušenju njihov ostanak u Petrinji.

– Nažalost, sve najgore što se moglo dogoditi, razaranje za Domovinskog rata, propast industrije, te prirodne katastrofe, dogodilo se u našoj županiji. Ipak nismo izgubili motiv i želju da ovdje ostanemo živjeti”, rekao je Celjak dodavši kako svi žele da obnova bude brža i kvalitetnija.

Bit ćemo zadovoljni, istaknuo je, tek kada se i naš posljednji sugrađanin vrati u svoj čvrsti objekt.

Izaslanik Ministarstva obrane, general-pukovnik Drago Matanović, govorio je o ulozi pripadnika Hrvatske vojske, koji su među prvima priskočili u pomoć stradalnicima nakon potresa. Spomenuo je i golemi doprinos Petrinjaca u Domovinskom ratu te je pozvao na zajedništvo i upornost u izgradnji nove Petrinje.

Predsjednik petrinjskog Gradskog vijeća Robert Polanščak i gradonačelnica Magdalena Komes zahvalili su svima na pruženoj pomoći, posebno državi i Vladi, uz očekivanje da pomoć neće izostati niti u sljedećem razdoblju.

Polanščak je Vladi predložio za Petrinju posebni status, koji bi jamčio revitalizaciju gospodarstva i ostanak Petrinjaca u svom gradu.

Petrinjski su glazbenici svečanu sjednicu obogatili prigodnim glazbenim programom posvećenim svom gradu. Ujedno je prikazan i dokumentarni film o posljedicama potresa i promjeni vizure Petrinje.

U povodu praznika grada na gradskom je kupalištu održan Flik – Festival lončarstva i keramike, koje u Petrinji imaju dugu tradiciju. Priredbe se u programu pod nazivom “Teb’ u slavu grade moj” nastavljaju danas, kada će se na Strossmayerovom šetalištu predstaviti kulturna i tradicijska baština, održat će se program za djecu Šareni svijet, te svečana Sveta misa u župnoj crkvi sv. Lovre, kojoj će prethoditi i procesija.

Program će navečer završiti na kupalištu zabavno-glazbenim programom uz nastup grupe Colonia.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime