PETRINJA Potpisani ugovori s udrugama za projekte/programe iz područja kulture i gradskih manifestacija

Odobreno je ukupno 50 projekata/programa

141
Foto: Grad Petrinja

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes primila je u četvrtak, 27. travnja u Gradskoj upravi udruge na potpisivanje Ugovora o sufinanciranju provedbe projekata/programa temeljem Javnog poziva za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Petrinje za 2023. godinu i to za programska područja: Udruge u kulturi i Programi gradskih manifestacija.

Foto: Grad Petrinja

Ove godine bio je iznimno velik interes, naročito za programe gradskih manifestacija, istaknula je Komes:

“ Nažalost, zbog tako velikog, pojačanog interesa, nismo uspjeli, prema potrebama i prema vašim prijavama zadovoljiti sve potrebe. Ovo nam je pokazatelj da je došlo i do nekakvih promjena i u programima samih udruga. Mogu reći da ćemo definitivno za sljedeću godinu morati povećati

sredstva za kulturu, ali isto tako i za gradske manifestacije. Naravno da nam je u interesu i očuvanje baštine i povijesti, svega onog što mi kao udruge održavate na životu, čuvate, njegujete… I sami kao Grad ne možemo pokriti organizaciju svih potrebnih manifestacija.”

Predsjednica KUD-a Pokupljanka iz Bresta Pokupskog Ružica Pavković istaknula je da Društvo ove godine obilježava 100 godina postojanja:

“ Angažirali smo se na ovom Javnom pozivu za programsko područje 4 i programsko područje 6. Znači za. Prekvalifikaciju, situaciju i za kulturu. Za programsko područje 4 smo se natjecali prvenstveno radi toga da namaknemo sredstva za održavanje nama jako bitne ovogodišnje manifestacije, a to je održavanje i obilježavanje sto godina postajanja Pokupljanke, odnosno njezine preteče. Tražili smo možda previše novaca, ali nama treba puno više. Bit će vjerojatno nekih i problema i kolega koji je uklopio izdavanje monografije koja je vezana za to područje jer to povijest.”

Foto: Grad Petrinja

Gradonačelnica Komes pojasnila je zašto nisu odobrena sva sredstva:

“ Zato jer se i Ministarstvo kulture uključilo. Dakle i oni kao nadležno ministarstvo podržavaju i žele očuvati baštinu u našem kraju, na našem području. Stoga će oni pomoći u financiranju vaše prema vašem izboru manifestacije. Na taj način će rasteretiti gradski proračun.

Podržali smo svaku veliku obljetnicu, kada govorimo u bilo kojoj udruzi pa ćemo tako i vašu.”

Foto: Grad Petrinja

U ime Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Petrinja na dodijeljenim sredstvima zahvalio je predsjednik Zlatko Iskrić:

“ Nama je kao udruzi drago što pomažemo ili što smo partneri Gradu Petrinji po pitanju Dana sjećanja. To je onaj logistički dio koji odrađujemo, ja mislim do sada onako kako je trebalo. Prošle godine je bilo ono nevrijeme. Imali smo određenih problema, međutim i ove godine ćemo dostojanstveno pripremiti prostorije i prostor u tom drugom dijelu.”

Za programe gradskih manifestacija odobreno je 33 programa, odnosno projekta te je odobreno 17 projekata, odnosno programa iz područja kulture.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime