PETRINJA Sanacija desnoobalnog kupskog nasipa uz Zagrebačku cestu

Visina nasipa ne zadovoljava uvjete sigurnosnog nadvišenja

344
Foto: Grad Petrinja

Grad Petrinja je iz Hrvatskih voda zaprimio obavijest vezano za sanaciju desnoobalnog kupskog nasipa uz Zagrebačku cestu u Petrinji.

Naime, razoran potres, koji se dogodio na području Petrinje, uzrokovao je slijeganje cestovne konstrukcije Zagrebačke ulice na kontaktu sa tijelom nasipa zbog čega je nastala uzdužna pukotina u duljini oko 350 m i denivelacije oko 20 – 30 cm. Nasip je tijekom eksploatacije doživio slijeganja te njegova visina ne zadovoljava uvjete sigurnosnog nadvišenja.

U obavijesti iz Hrvatskih voda stoji da u svrhu provedbe mjere sanacije je potrebno ukloniti krunu postojećeg nasipa u debljini 60 – 80 cm. Nakon uklanjanja predviđenog dijela nasipa potrebno je izvesti poboljšanje temeljnog tla mlazno injektiranim stupnjacima te izvedbu nasipa uz ojačanje tla ugradnjom geomreža. Na krunu nasipa ugrađuje se zaglinjeni šljunak u debljini 50 cm. Po završetku radova na nasipu, pokosi nasipa će se humusirati slojem humusa prosječne debljine 20 cm i zatvoriti.

Radove sanacije izvoditi će firma Sokol d.o.o. iz Vinkovaca.

S obzirom na iznimni značaj zaštitnih nasipa za sustav obrane od poplava Hrvatske vode imaju cilj izvesti radove izvanrednog održavanja, kako bi se osigurao cjelokupni sustav obrane na predmetnom području.

O početku navedenih radova Hrvatske vode će nas naknadno obavijestiti.

 

Izvor: Grad Petrinja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime