Petrinjcima gotovo 300 tisuća kuna za štetu od odrona i poplava

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović primio je građane čije je zahtjeve za naknadom štete Vlada odobrila

482

Za štete nastale na stambenim objektima, uslijed elementarne nepogode poplave i odrona zemljišta u ožujku 2018. godine, 13 je građana s područja Petrinje dobilo gotovo 300 tisuća kuna.

Izvijestili su o tome na konferenciji za novinare održanoj 24. siječnja u petrinjskoj gradskoj vijećnici na kojoj je predsjednik gradskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Danijel Dvorneković podsjetio kako je Vlada RH 20. prosinca prošle godine donijela Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2018. i dijelom u 2017. godini, a kojom je Petrinji odobreno 296 470 kuna.

„Nakon donošenje odluke o proglašenju elementarne nepogode za poplave i odron zemljišta u ožujku 2018. godine, Grad Petrinja, odnosno gradsko Povjerenstvo je odradilo više sastanaka jer je riječ o ozbiljnoj problematici. Želim prije svega zahvaliti gradonačelniku što je već u samom startu, prilikom donošenja odluke o proglašenje elementarne nepogode, dao punu podršku i određene resurse kako bi gradsko Povjerenstvo za procjenu štete moglo kvalitetno i efikasno odraditi terenski rad, tj. procjenu štete. Iznos koji smo mi uspjeli dobiti je nešto više od 296 tisuća . od toga je pet tisuća pripalo poljoprivredi, dok je glavnina iznosa, 296 tisuća za štete na klizištima. Bitno je naglasiti da se radi o stambenim objektima, odnosno da tom mjerom nisu  obuhvaćene vikendice ili gospodarski subjekti“, kazao je Dvorneković.

VEZANE VIJESTI
Predsjednica Grabar-Kitarović u Petrinji

Financijska sredstva koja je Grad uplatio na račune građana su namjenska, a njima će moći sanirati nastale štete isključivo na stambenim objektima. Među 10-tak onih koji su dobili naknadu za štetu su i Mara Lončarević te Stevo Vujaklija koji su složni kako sredstva nisu dostatna, no  zahvalili su gradonačelniku i Gradu na angažmanu.  U područjima u kojima žive, problem klizišta je samo jedan od problema pa su iskoristili priliku kako bi gradonačelnika i njegove suradnike upoznali s nekima od njih, ponajprije vezanima uz komunalnu infrastrukturu.

Na onaj problem zbog kojeg su ponajprije pozvani u gradsku upravu osvrnula se privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Vera Kaurin koja je ustvrdila kako je na području Petrinje velik broj klizišta, njih čak 20-tak, a na većem dijelu njih je već dosta učinjeno po pitanju sanacije.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski hrvači viceprvaci Hrvatske

„Prošle godine smo jako puno radili na problematici klizišta. Komunalni upravni odjel je po nalogu gradonačelnika napravio analizu klizišta kojih, nažalost, na području Petrinje imamo jako puno, surađivali smo s fakultetom, agencijama, išli na edukacije i javljali se na natječaje vezane za klizišta. Tako smo prošle godine od Ministarstva graditeljstva za sanaciju klizišta ostvarili donaciju od 600 tisuća kuna i to klizište kreće u sanaciju čim to vremenske prilike budu dozvolile. Napravljena je javna nabava i izbor izvoditelja radova. Također, čekamo sljedeći natječaj Ministarstva graditeljstva, jer je najavljeno kako je ovo prošle godine bio prvi natječaj takve vrste, kako bi prijavili još jedno klizište. I u planu nabave i u proračunu imamo izradu projektne dokumentacije za još jedno klizište. To su jako skupi građevinski zahvati i nadamo se da ćemo korak po korak rješavati problematiku klizišta na našem području“, rekla je Kaurin.

VEZANE VIJESTI
Trofej Dinamo za obljetnicu Oluje u Petrinji

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je primio građane čije je zahtjeve Vlada odobrila, zahvalio im je na mukotrpnosti, ustrajnosti i snazi da prežive te dane kada su im životi i imovina bili ugroženi.

„Živimo u prostoru koji ima određene probleme u prirodi, a problemi su to vezani uz poplave i klizišta, nepogode koje su zadesile ovaj prostor. Sisačko-moslavačka županija i grad Petrinja spadaju u područja u Hrvatskoj koja su ovim nepogodama bila izrazito pogođena. Ustvrdili su to i stručnjaci koji su ovdje napravili određene analize.  Oni su rekli da je naše područje izuzetno problematično. Vidi se to i na kartama na kojima su takva područja na kojima postoji opasnost od klizišta označena crvenom bojom. To nas na način obvezuje da ćemo morati više paziti i da ćemo morati napraviti neke preventivne mjere u prostoru koje bi koliko – toliko dale sigurnost našim građanima, poglavito onima na ugroženim područjima“, istaknuo je gradonačelnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here