Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar uručio je 10. srpnja petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću Odluku o sufinanciranju projekta sanacije klizišta i Odluku o sufinanciranju projekta „Investicijsko održavanje dijela sustava javne rasvjete Grada Petrinje – Modernizacija dijela sustava javne rasvjete u naseljima Luščani i Nebojan“.

Gradonačelnik je ministru zahvalio na dobroj suradnji napomenuvši kako on dolazi iz operativnog ministarstva koje razmišlja o lokalnoj samoupravi i pomaže im kada je to najpotrebnije, podsjetivši kako je ministar Štromar obišao Petrinju u ožujku, u vrijeme kada se borila s poplavama i klizištima te tom prilikom obećao pomoć.

„Drago mi je što imamo dobru suradnju, kako s razine saborskog zastupnika, tako i s razine gradonačelnika s vašim ministarstvom. Zahvaljujem se na svemu što ste učinili za Petrinju, uključujući i ova dva projekta. Puno nam znači projekt javne rasvjete vrijedan skoro 300 tisuća kuna, kao i projekt sanacije klizišta vrijedan 600 tisuća kuna. To će nam donijeti mogućnost da kvalitetnije živimo na ovom području koje je ratom uništeno. Ministra sam upoznao i s kritičnim područjima na kojima imamo klizišta te kako ću, kao saborski zastupnik, nastojati da se ovaj naš problem, ali i problem koji postoji i u ostalim dijelovima Hrvatske, razmotri na saborskom Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije i da vidimo koje su mogućnosti da se ovaj problem riješi i uz pomoć EU fondova“, kazao je Dumbović.

Dodao je kako je ministra upoznao i s Intervencijskim planom Grada Petrinje, strateškim i operativnim razvojnim dokumentom kojim je obuhvaćeno 30-ak projekata vrijednih više od 205 milijuna kuna te s ostalim projektima u kojima će se, kako je rekao, nastojati osloniti na pomoć ministarstava i Vlade RH.

Ministar Predrag Štromar čestitao je gradonačelniku Dumboviću na svemu što čini za Petrinju i njene građane.

„Posebno čestitke na ovim projektima koje ste kandidirali Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Bili su odlični! Ministarstvo graditeljstva ima sredstva za pomoći onim jedinicama lokalne samouprave koje stvarno imaju potrebe i koje same izaberu projekte koji su im najpotrebniji. To naglašavam stoga što ne bira ministarstvo ili Vlada koje probleme će rješavati u pojedinom gradu ili općini, to dajemo na volju građanima preko općinskog ili gradskog vijeća i preko gradonačelnika i načelnika. Danas vam donosimo odluke o sanaciji klizišta od 600 tisuća kuna i za projekt javne rasvjete od 291 tisuću kuna. Siguran sam da ste već pokrenuli sve radnje koje se trebaju pokrenuti i da ćete ta sredstva vrlo brzo utrošiti, a sigurno u ovoj godini“, rekao je Štromar te pohvalio i analizu koja je napravljena, a po kojoj je na području Petrinje 16 aktivnih klizišta.

„Vlada mora naći sredstva za sanaciju klizišta. Imamo jedan program preko Hrvatskih voda, ali ćemo ići i prema europskim fondovima i kandidirati sanaciju tih situacija koje nisu prisutne samo u Petrinji, već u čitavoj Hrvatskoj, naročito na sjeveru RH. Moramo omogućiti našim građanima da normalno žive i da normalno rade u svojim kućama, svojim gospodarskim objektima te da imaju normalnu prometnu komunikaciju . Naime, dosta je prometnica stradalo u klizištima. To moramo sanirati i to ćemo sigurno učiniti“, zaključio je Štromar.

Dodajmo kako je ministar Štromar nakon Petrinje, zajedno s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom,  posjetio i Hrvatsku Kostajnicu gdje je s gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i obiteljima čije su kuće srušene ili oštećene zbog klizanja tla u ožujku ove godine razgovarao o načinima za stambeno zbrinjavanje i uklanjanje ostataka porušenih kuća te trajno rješavanje njihovog stambenog pitanja. Gradonačelniku Bišćanu je također uručio Odluku o sufinanciranju projekta sanacije klizišta te Odluku o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini.

[srizonfbalbum id=2061]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime