Petrinjski Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je prigodnom svečanošću obilježio svoj dan. Petrinja je od 1862. godine grad učitelja i učiteljstva. Ponosi se time i danas, 156 godine kasnije, istaknuo je dekan Ivan Prskalo dodavši kako je fakultet jako napredovao prelaskom na sveučilišnu razinu.

„Kvaliteta nastavnika se drastično promijenila. Nekad su na visokim školama mogli  predavati ljudi u nastavnom zvanju predavača, dakle bez akademskih kompetencija koje imaju sveučilišni nastavnici. Danas većina nastavnika koja predaje su u znanstvenom zvanju docenta do redovitih profesora, imamo i docente, dakle, kvaliteta se jako promijenila. Mogu se pohvaliti s još nečim. Prema mojim saznanjima, zgrada ovog odsjeka je prvi fakultet Svučilišta u Zagrebu koji je povukao sredstva EU za energetsku obnovu“, kazao je Prskalo.

VEZANE VIJESTI
Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora

Kvaliteta ove ustanove, poglavito njenih profesora, pridonosi tome da je interes za učiteljski studij razredne nastave ili studij predškolskog odgoja konstantno velik, dodao je Prskalo naglasivši kako prednjače po tome da su najčešće prvi izbor studenata.

Svečanosti u Petrinji nazočio je i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji se osvrnuo na značaj ove visokoškolske ustanove.

„U našoj županiji imamo dva fakulteta, ovaj učiteljski u Petrinji i meteorološki u Sisku i ponosni smo na to. Želimo to i dalje razvijati, dovesti možda još koji studij u našu županiju kako studenti s ovih prostora ne bi morao morali odlaziti u druge gradove. Naravno da ne može imati sve, ali bar jedan dio onoga što je vezano za budućnost pokušat ćemo stvoriti ovdje. Tako je u planu projekt znanstveno – visokoškolske ustanove u vojarni u Lađarskoj ulici u Sisku koji je na početku. Krećemo s izradom projektne dokumentacije, potpisali smo i nekoliko ugovora za sufinanciranje te dokumentacije i vjerujem da će to mjesto biti središte visokoškolskih ustanova u našoj županiji. Čestitam ovom prilikom Dan petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta svim studentima i profesorima sa željom da zajednički razvijamo projekte koji su u interesu opstanka na ovim prostorima, ali i razvoja ovog kraja“, istaknuo je župan Žinić.

VEZANE VIJESTI
FOTO Do kraja godine grad Glina stambeno će zbrinuti 28 obitelji

Suradnju s fakultetom župan je ocijenio jako dobrom napomenuvši kako su zajednički sufinancirali projekt energetske obnove čiji je ugovor vrijedan 300 tisuća kuna, a 90 tisuća kuna Županija je izdvojila za uređenje i opremanje informatičke učionice. Najavio je kako će i dalje ulagati pa je tako u planu izgradnja Studentskog doma za kojeg vjeruje da je jedan od budućih zajedničkih projekata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here