Petrinju posjetio Žarko Roksandić – znanstvenik rođen u Petrinji koji desetljećima živi u Australiji

U Maloj vijećnici Grada Petrinje, gradonačelnik Darinko Dumbović organizirao je prijem Žarka Roksandića, Petrinjca koji od 1962. godine živi u Australiji...

1900

U Maloj vijećnici Grada Petrinje, gradonačelnik Darinko Dumbović organizirao je prijem Žarka Roksandića, Petrinjca koji od 1962. godine živi u Australiji gdje je postigao status znanstvenika u geologiji i pridonio mnogim znanstvenim istraživanjima i otkrićima. Gradonačelnik Dumbović istaknuo je zadovoljstvo zbog posjete znanstvenika i obratio se prigodnim riječima.

“Gledajući vašu povijest, vašu biografiju, ugodno sam iznenađen i jako mi je žao što za vaše rezultate, koje imate kao stručnjak u svom području, Hrvatska i Petrinja jako malo znaju. Za nas je najvažnije da ste danas tu, da niste zaboravili Petrinju, da niste zaboravili Hrvatsku, da niste zaboravili korijene. Mislim da je dobro da smo se danas okupili da damo zajedničku poruku svim novijim generacijama da je to jedna velika odgovornost prema našoj petrinjskoj velikoj obitelji.”

Žarko Roksandić rođen je 1945. godine u Petrinji, gdje je završio Osnovnu školu. Odrastao je uz baku i djeda, poznate ‘zubare Roksandić’ koji su u to vrijeme bili i jedini na tom području. U Sisku je upisao Gimnaziju koju pohađa do smrti bake i djeda, 1962. godine, kada emigrira kod oca u Autraliju. Zadržao je hrvatsko državljanstvo, a ovo mu je prvi posjet Hrvatskoj otkada je emigrirao. Roksandić je detaljnije opisao svoj profesionalni put u Australiji.

“Moj otac u Australiji je osnovao stomatološku ordinaciju. Prve 2 godine pomagao sam mu u radu, te istovremeno učio engleski jezik i kulturu. Nedugo zatim preselili smo se u Canberru i tamo sam ostao čitav svoj radni vijek. Diplomirao sam na Nacionalnom Sveučilištu Australije, a zatim studirao do magisterija znanosti, smjera geokemije. Radio sam u najprestižnijem geokronološkom laboratoriju na australskom Nacionalnom Sveučilištu. Tijekom rada, osnovao sam veliki geokemijski laboratorij, temeljen za tehnike masne spektrometrije. U svom radu, skromno rečeno, pridonio sam znanstvenom izražavanju diljem svijeta, napisao sam preko 40 znanstvenih radova u svojoj struci.”

Žarko Roksandić je dodao i kako ima status međunarodnog stolnoteniskog suca, čime se i danas povremeno bavi, te kako mu je taj sport ljubav još od djetinjstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime