Pismo jedne učiteljice učenicima i njihovima roditeljima

2279

Brojni su učenici nakon ljetne pauze pohrlili u škole i jedva dočekali susret s prijateljima i učiteljima, međutim, s mnogo manje oduševljenja i više brige novi početak školske godine dočekali su roditelji školaraca.

Kako bi im poručila da sa što manje nerviranja oko ocjena i više povjerenja u dijete nastave školsku godinu, profesorica Milena Janković iz OŠ Jagodnjak roditeljima je podijelila legendarno pismo jednog singapurskog ravnatelja:

“Dragi roditelji,

približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno.

Volio bih, međutim, kada biste razmislili o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Ima i budućih poduzetnika, kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni povijest, ni književnost.

Ima i budućih glazbenika kojima stvarno nikada neće trebati kemija.

Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na kontrolnom, radujte se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete.

Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose. Recite im, na kraju, da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni.

Srdačno,

Vaš ravnatelj”

Foto: Anđelko Balaban / Facebook

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime