PLENKOVIĆ Mjere za ublažavanje poskupljenja sredinom idućega tjedna

"Pripremili smo sveobuhvatan paket mjera", rekao je premijer

220

Paket mjera za ublažavanje poskupljenja energenata Vlada će predstaviti sredinom idućega tjedna, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

“U proteklom razdoblju pozorno smo analizirali kretanje cijena energenata, pratimo što rade druge zemlje i pripremili smo sveobuhvatan paket mjera koji će Vlada predstaviti sredinom idućega tjedna”, rekao je Plenković.

Najavio je “snažan i izdašan paket mjera” kojim će se ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata, a vodit će se računa i o poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Paket će se po njegovim riječima “odnositi na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima”.

Osim toga, kako je rekao, “mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji”.

U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP – energetska kompanija u državnom vlasništvu, rekao je Plenković.

Dodao je da su među mjerama i “elementi poreznog rasterećenja”.

Plenković je ustvrdio da za razliku od građana drugih država članica Europske unije, hrvatski građani u proteklom razdoblju nisu osjetili značajni rast cijena energenata.

“Primjerice cijena električne energije u Europskoj uniji je krajem prošle godine porasla prosječno 30 posto, a plina i preko 70 posto, a to nije slučaj u Hrvatskoj”, rekao je premijer.

Vlada je, kako je rekao, već ranije najavila da će reagirati zbog izvjesnog poskupljenja plina i struje koji bi mogao pogoditi građane Hrvatske od 1. travnja.

Podsjetio je da je Vlada reagirala u cijene goriva te je početkom tjedna ponovno iskoristila zakonske mogućnosti i instrumente i ograničila cijene eurodizela, eurosupera i plavog dizela.

Dodao je da je Vlada na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore izrazila podršku gospodarstvenicima te su razmotrene “moguće kompenzacijske mjere u okolnostima svih izazova s kojima se suočavamo”. Vlada je, dodao je, o mjerama razgovarala i sa sindikatima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime