Plenković poručio “Parlamentarna većina stabilna”

385
Foto: Vlada RH

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako je “sa ili bez jednoga glasa  Reformista” parlamentarna većina stabilna, a poručio je i da lokalni HDZ ne opstruira željeznički projekt Sjever.

“Parlamentarna većina je stabilna, sa ili bez jednoga glasa od Reformista”, kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora upitan o najavi predsjednika Reformista Radimira Čačića da najesen izlaze iz vladajuće koalicije zbog neispunjavanja koalicijskog dogovora oko željezničkog projekta Sjever.

Plenković je naglasio da su imali puno zajedničkih bitnih projekata, osobito za sjever zemlje. Dodao je i da svatko od partnera u parlamentarnoj većini traži određenu vidljivost i posebnost što, kaže, poštuje.

“Možda to Čačić u svojoj komunikaciji radi na samo njemu svojstven način. Vidjet ćemo. Sutra je parlamentarna većina, pozvan je, pa ćemo vidjeti”, kazao je.

Istaknuo je i kako ne postoji opstrukcija lokalnog HDZ-a željezničkom projektu Sjever. “Dapače, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković radi na tome da ulaganja u željeznice idu brže i to se realizira”, kazao je.

Upitan kada će građanima preporučiti, kao što su to u Njemačkoj i drugim zemljama, da počnu štedjeti na energentima, Plenković je odgovorio kako je svima jasno da se nalazimo u vremenu velike energetske krize jer su cijene narasle zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

“Nalazimo se u situaciji da tijekom ljetnih mjeseci nema sezone grijanja, svi manje troše. Struje ima. Ovdje mahom govorimo o cijeni plina i nafte. Interveniramo, idemo za tim da bude dobro i gospodarstvu i građanima” poručio je.

Naveo je i da su danas na Gospodarsko-socijalnom vijeću detaljno i kvalitetno razgovarali i s poslodavcima i sindikatima. To će, najavio je, i nastaviti.

Izdat ćemo preporuke kada dođe trenutak da se to sve skupa ljudima ljudima kaže, poručio je. Dodao je i da je to glavna tema zbog čega je i sazvan izvanredni sastanak ministara energetike EU, 26. i 27. srpnja.

Na sjednici vodstva HDZ-a među ostalim se, rekao je, raspravljalo i o aktualnim političkim pitanjima potvrdivši da će se u Hrvatskom saboru ovaj tjedan Marko Primorac predstaviti kao kandidat za novog ministra financija, Oleg Butković za jednoga od četiri potpredsjednika Vlade te će odbiti oporbenu inicijativu za izglasavanjem nepovjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu i ratificirati Protokol o pristupanju Švedske i Finske u NATO.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime